Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Akzo biedt een half procent extra loon

ROTTERDAM, 29 MEI. Werknemers van Akzo Nobel in Nederland krijgen een half procent extra loonsverhoging. Daar staat tegenover dat de eenmalige bijdrage voor de spaarregeling met een half procent wordt teruggebracht. De directie van Akzo Nobel Nederland probeert met dit aangepaste voorstel de impasse in het CAO-overleg voor 19.000 werknemers te doorbreken.

Het CAO-akkoord dat Akzo Nobel in april met de vakbonden bereikte, is begin deze maand door de circa 5000 leden van de Industriebond FNV afgewezen. In dat akkoord staat de verkorting van de werkweek van 38 naar 36 uur in 1997 centraal. Wie niet korter kan gaan werken, krijgt in 1997 ter compensatie een loonsverhoging van 3,5 procent. Personeel dat langer dan 36 uur blijft werken, krijgt vijf extra vrije dagen, die ze aan Akzo Nobel kunnen 'verkopen'. Werknemers in ploegendiensten en deeltijdcontracten krijgen deze dagen niet.

De 150 kaderleden van de Industriebond FNV hebben zich geschaard achter de nieuwe voorstellen van Akzo Nobel. Eind deze week zal pas bekend zijn of de achterban nu wel akkoord gaat. Blijft de achterban weigeren, dan zal Akzo Nobel alleen met de drie andere vakbonden (VHP Akzo, Industriebond CNV en Unie BLHP) afspraken maken.