Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Ajax eerste club in betaald voetbal die seizoen lang ongeslagen blijft; Rijkaard lost bij afscheid op in rookgordijn

AMSTERDAM, 29 MEI. Met een daverend vuurwerk hebben de supporters van Ajax gistermiddag afscheid genomen van Frank Rijkaard. Wat verlegen stond hij daar in de middenstip, terwijl zijn rijzige gestalte langzaam verdween in een rookgordijn. Toen de kruitdampen waren opgetrokken liep hij een ereronde op muziek van Gerry Marsden: 'You'll never walk alone'. Daarna bedankte hij de fans die hem twee jaar geleden als een verloren zoon in de armen hadden genomen. “Het enige wat mij rest is dankbaarheid. Ik ben zo trots en blij dat ik met dit elftal succes heb gehad. Niet in de laatste plaats dankzij onze coach Louis van Gaal. Door een koppeling van jeugdig elan, routine en technisch vermogen heeft hij Ajax aan de top gebracht. Bij mijn afscheid heb ik ook een leeg gevoel van binnen.”

De laatste woorden van een groot voetballer. Maar in De Meer werd na een gedenkwaardig voetbalseizoen alles wat met Ajax te maken heeft door de fans gefêteerd, tot materiaalman Sjakie Wolfs aan toe. En passant versloeg het elftal nog even het geïmponeerde FC Twente met 3-1 en bleef zo 34 wedstrijden ongeslagen, een record in het betaalde voetbal.

Dat de toeschouwers zonder uitzondering tot meer dan een kwartier na de wedstrijd op de tribunes bleven voor een laatste eerbetoon aan Frank Rijkaard, was volgens trainer Louis van Gaal eenvoudig te verklaren. “Er is altijd sprake van een wisselwerking tussen publiek en speler. Stefan Pettersson kreeg dezelfde ovatie. Hij was net als Frank Rijkaard ook een goed mens. De supporters voelen dat aan. Dat was hopelijk de belangrijkste boodschap van deze middag.”

Rijkaard zal in het vervolg alleen nog wat zomeravondvoetbal bedrijven in het Vondelpark. Althans, als hij woord houdt. Maar het wispelturige van vroeger, toen hij eens bij twee clubs tegelijk een contracte tekende of terugkwam op zijn beslissing om niet voor Oranje uit te komen, lijkt door de jaren heen weggesleten. Rijkaard kan zich vanaf nu geheel gaan wijden aan het verkopen van onderkleding. Reeds in december heeft hij met zijn vriend en zakenman Benny Garcia, die het ooit schopte tot het tweede van Ajax, een ondergoedlijn op de markt gebracht dat de naam draagt Underjeans by Frank Rijkaard. En dat schijnt aardig te lopen. Er kwamen zelfs aanvragen uit Japan.

De wegen van Ajax en Frank Rijkaard zullen zich dus scheiden. Hoewel hij niet uitsluit na een adempauze van een of twee jaar wel weer wat te willen doen in de voetballerij. “Maar ik wil geen trainer worden. Dat ligt mij niet. Daar moet je een speciaal karakter voor hebben.”

Ajax zal de vacature-Frank Rijkaard moeten zien op de vullen. Vooralsnog lijkt Frank de Boer daarvoor de meest geschikte persoon. En voor de verdere samenstelling van het elftal moet de komende weken blijken of Ajax niet het slachtoffer wordt van zijn eigen succes. De Europa-Cuptriomf heeft een magneetwerking op makelaars, al of niet bonafide, en op clubs die met de geldbuidel kunnen rammelen. Vooral voor de reserves, die door hun hoge niveau toch een aandeel hebben gehad in het succes, zal dat verleidelijk zijn. Zij gruwen van de wedstrijden in het tweede op dinsdagavond. Zoals Peter van Vossen en John van den Brom. Laatstgenoemde beschikt nog niet over aantrekkelijke alternatieven en is voorlopig van plan zijn contract uit te dienen. De Amersfoorter hoopt op nieuwe kansen, nu Rijkaard is gestopt. Bovendien lonkt een seizoen met wederom deelname aan de Champions League, maar ook met wedstrijden om de internationale Super Cup (tegen Real Zaragoza) en de wereldbeker in Tokio. Kortom een jaar vol interessante duels waarin het elftal zwaar zal worden belast hetgeen een brede selectie noodzakelijk maakt.

Voor Peter van Vossen ligt het wat anders. De aanvaller kan kiezen uit tal van buitenlandse aanbiedingen. Ofschoon er nog geen topclub bij zit. Bovendien twijfelt Van Vossen nog. Zijn verstand zegt dat hij z'n loopbaan nu nog een andere wending kan geven. Zijn gevoel zegt dat hij het bij Ajax ondanks de bijrol heel erg naar zijn zin heeft.

Behalve een paar prominente reserves zijn er ook basisspelers die overwegen Ajax de rug toe te keren. Een situatie waaraan Louis van Gaal zich nogal ergert. De technisch directeur vraag zich af waarom die spelers niet bij de beste club van Europa willen blijven. Maar geeft zelf ook het antwoord: het avontuur in het buitenland en de charmes van een andere competitie. Danny Blind kreeg van Ajax een éénjarig contract voorgelegd dat hij zelf als lucratief betitelt. Clarence Seedorf schijnt in de belangstelling te staan van een aantal Italiaanse topclubs. Zijn zaakwaarnemer Rob Jansen voelde er aanvankelijk weinig voor om mee te werken aan een buitenlandse transfer van een negentienjarige speler, maar hij liet zich overtuigen door de argumenten die Seedorf heeft aangevoerd. Die zouden zijn vertrek noodzakelijk maken. Van Gaal: “Ik moet de komende weken in de wachtkamer. Ik sta tamelijk machteloos. De spelers moeten zélf beslissen.”

Voor de trainer dreigt het gevaar dat het succes van dit seizoen, waarin Ajax ongeslagen bleef in competitie en Champions League en bovendien op nationaal niveau de beste aanval en de beste verdediging bezat, niet te overtreffen valt. Kennelijk tilt hij daar niet al te zwaar aan. “Want beter dan dit jaar hoeft ook niet.” En tenslotte een opmerking voor de concurrentie: “We hebben 61 punten behaald. Dat is belachelijk veel. Normaal moet 55 punten genoeg zijn. Alleen Roda verdient een compliment. En wat de anderen betreft: kijk naar de uitslagen op de laatste dag. Ondanks de euforische stemming is Ajax de enige club die doet wat het moet doen.”