Volleybalteam experimenteert

SOFIA, 27 MEI. Het Nederlands volleybalteam gebruikt de World League van 1995 voor experimenten. De selectie zoekt naar andere mogelijkheden om succes te hebben. Nieuwe (basis)spelers mogen ervaren hoe het is om op eredivisieniveau uit te blinken en op wereldniveau tegen te vallen. Beide aspecten kwamen gisteren volop aan bod in Sofia, in de eerste wedstrijd van het circuit. Oranje verloor met 3-1 van Bulgarije. De setstanden waren: 16-17, 15-10, 15-13 en 15-10.

Het was verrassend Ronald Zoodsma, normaal een middenman met grote bemoeienissen bij het stoppen van de opslag, te zien aanvallen via de buitenkant. Met succes, van links en rechts. “Ja, het ging lekker”, zei de Fries, die nog een driejarig contract heeft in Italië. “Ik speelde voor het eerst op deze geheel nieuwe positie. Deze week hebben we het uitgeprobeerd. Eigenlijk ben ik een middenman, maar dat is Bas van de Goor ook. En het zou zonde zijn dat een van ons daardoor op de bank terecht zou komen. Vandaar dit probeersel.” Voorlopig krijgt het experiment geen vervolg.

De wedstrijd Bulgarijë-Nederland was soms slecht - vooral aan het begin van elke set - en soms heel goed. (ANP)