Nederlandse in Turkije vrijwel zeker vermoord

ANKARA, 24 MEI. Een 35-jarige Nederlandse en een Georgische toeriste zijn in de Zuidturkse provincie Antalya door vier mannen ontvoerd, verkracht en naar alle waarschijnlijkheid om het leven gebracht.

Twee andere Nederlandse vrouwen die ook werden ontvoerd, hebben het geweld overleefd. De daders zouden gepoogd hebben de vrouwen te wurgen of met messteken om te brengen. Dit hebben de Turkse autoriteiten vandaag meegedeeld. De gewelddaden hebben zich vermoedelijk zondag of maandag afgespeeld. Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag heeft bevestigd dat er Nederlandse vrouwen in Turkije zijn aangevallen, maar kon nog niet bevestigen dat daarbij een dode is gevallen, omdat het stoffelijk overschot van de vrouw nog is niet geborgen. Het lichaam ligt volgens de Turkse autoriteiten vrijwel zeker in een diep ravijn in de bergen nabij Alanya, zo is gebleken na een eerste zoektocht. De Nederlandse ambassade in Ankara is op de hoogte en verleent assistentie aan de betrokkenen, aldus een woordvoerder in Den Haag.

De twee vrouwen die wisten te ontsnappen liggen met zware verwondingen in het ziekenhuis in Alanya. De toestand van een van hen is zo kritiek dat ze slechts met een ambulance-vliegtuig kan worden vervoerd. De drie Nederlandse vrouwen zijn afkomstig uit Hilversum. Een woordvoerder van het Ziekenhuis Hilversum bevestigt dat een van de overlevenden in het ziekenhuis werkt en dat het dodelijke slachtoffer ook aldaar werkzaam was.

De Turkse politie heeft inmiddels drie mannen aangehouden op aanwijzing van de vrouwen die het drama hebben overleefd. Een van de verdachten werd twee jaar geleden opgepakt voor de verkrachting van en moord op een Duitse toeriste, maar werd onlangs wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. De man zou inmiddels hebben bekend. Een vierde dader is nog voortvluchtig.

De drie Nederlandse vrouwen werden ontvoerd in het toeristenplaatsje Alanya en overgebracht naar de Gökbel-vlakte, ongeveer twintig kilometer verderop. Nadat de mannen de vrouwen verkracht hadden, sneden zij hen de keel door en gooiden hen in een kloof in de veronderstelling dat zij dood waren. Toch waren twee van hen nog in leven. Plaatselijke boeren hebben de vrouwen naar het ziekenhuis gebracht. De zaak kwam aan het licht nadat een Nederlandse verpleegster die in het ziekenhuis in Alanya werkt, contact opnam met de alarmcentrale van de ANWB, nadat de twee Nederlandse vrouwen daar zwaargewond arriveerden.