Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

BNA roept op tot boycot 'onoirbare' competities

AMSTERDAM, 19 MEI. De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) roept de Nederlandse architecten op tot een boycot van 'onoirbare competities, met name meervoudige opdrachten.' “Recente ervaringen tonen aan dat er iets grondig mis is met het verschijnsel ontwerpwedstrijden”, zei BNA-voorzitter Carel Weeber vandaag op de algemene vergadering van de BNA in Utrecht.

Weeber noemde geen voorbeelden, maar onlangs raakte bij voorbeeld het bureau van Rem Koolhaas, een van Nederlands meest vooraanstaande architecten, in financiële problemen. Volgens Weeber vragen vooral de overheden de architectenbureaus mee te doen aan slecht georganiseerde en nauwelijks betaalde selecties. Hij vindt dat opdrachtgevers zich moeten realiseren dat de ontwikkeling van plannen om voorinvesteringen vraagt. Architecten moeten niet opdraaien voor de 'vingeroefeningen en politieke spelletjes van bestuurders', aldus de BNA-voorzitter. De BNA keert zich vooral tegen meervoudige opdrachten, waarbij verschillende architecten om ontwerpen wordt gevraagd, waaruit de opdrachtgevers er vervolgens één kiest. “Als een opdrachtgever meent vier ontwerpen nodig te hebben om een architect te kunnen kiezen (-), dan zal hij vier maal het volle pond moeten betalen; zo eenvoudig is dat”, zei Weeber.