Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Dalai Lama vindt zijn tweede man

NEW DELHI, 15 MEI. De Dalai Lama, de in ballingschap levende God-koning van de Tibetanen, heeft een zesjarig jongetje aangewezen als reïncarnatie van de Panchen Lama, de op een na hoogste geestelijk leider van Tibet. Een woordvoerder van de Dalai Lama heeft dit gisteren in New Delhi bekendgemaakt. De nu gevonden reïncarnatie is Gedhun Choekyi Nyima, geboren in een half-nomadisch gezin in het Lhari district in Tibet.

De vorige, controversiële, Panchen Lama stierf in 1989 op vijftigjarige leeftijd. Sindsdien is een verwoede strijd aan de gang tussen de Chinese regering en de Dalai Lama over de opvolging.

Terwijl de Dalai Lama in 1959 naar India vluchtte na een mislukte opstand tegen de Chinese regering, om zijn volk vanuit ballingschap te leiden, bleef de Panchen Lama in Tibet achter. De Panchen Lama werd daarom door sommigen als een verrader beschouwd. Maar de Panchen Lama weigerde om aan de Chinezen tegemoet te komen door de gevluchte Dalai Lama als verrader te bestempelen. Dit leidde tot zijn arrestatie door de Chinezen in 1964 en een verblijf in een Chinese gevangenis tot 1970.

De laatste Panchen Lama speelde een belangrijke rol in de strijd tussen Chinezen en de Dalai Lama om de gunst van het Tibetaanse volk. Nadat zijn voorganger in 1923 wegens een conflict met de Dalai Lama naar China was gevlucht en daar was gestorven, benoemden de Chinezen hem als opvolger. Hij werd in 1939 geboren uit Tibetaanse ouders in China, en in 1952 door de Chinezen naar Tibet gebracht.

Met de reïncarnatie die nu door de Dalai Lama is gevonden proberen de Tibetanen hun geloofsorganisatie weer in eigen hand te krijgen. De Dalai Lama heeft de Chinezen dan ook opgeroepen hun medewerking te verlenen aan de nieuwe Panchen Lama. (Reuter, AP)