Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Hogere dollar en obligaties stuwen aandelenindex op

AMSTERDAM, 10 MEI. Een aantrekkende dollar en licht hogere koersen op de obligatiemarkt zorgden er vanochtend voor dat in de aandelensfeer ook de AEX-index verder kon optrekken. Tegen het middaguur stond deze beursgraadmeter 0,80 punten hoger op 424,64.

AMSTERDAM De dollar stond vanochtend bijna een cent hoger op 1,5460 gulden. Vooral de financiële waarden profiteerden hiervan. ABN Amro ging steeg vijf dubbeltjes tot 60,20 gulden. Fortis steeg een daalder tot 86,70 en ING ging met hetzelfde bedrag omhoog tot 83,80 gulden. Het op het eerste gezicht flinke verlies van 3,20 gulden op 124,70 gulden van Aegon, reflecteert de omstandigheid dat het fonds vandaag ex-dividend noteerde. Dat wil zeggen dat werd gehandeld minus het betaalbaar gestelde slotdividend van 3,55 gulden.

Bij Philips, dat de afgelopen week forse stijgingen liet zien, zorgden winstnemingen voor een lichte teruggang (min zestig cent) tot 61,10. Hoogovens, dat eveneens flinke koersstijging heeft laten zien, stokte op 65,40 gulden. Unilever, dat gisteren na de presentatie van tegenvallende kwartaalcijfers meer dan zeven gulden inleverde, bleef onder druk staan. Het verlies bleef vanochtend beperkt tot vijftig cent op 195,80.

Op de Europese wisselmarkten is de koers van de dollar vanmorgen verder gestegen. De munt noteerde 1,5460 gulden, ruim een cent meer dan de slotkoers van 1,5355 gisteren. Het hogere koerspeil was gisteravond al bereikt op de wisselmarkt in New York. Valutahandelaren schreven de terreinwinst voor de dollar voornamelijk toe aan uitlatingen van twee bestuursleden van de Bundesbank, Reimut Jochimsen en Hans-Jürgen Koebnick die gisteren verklaarden niet uit te sluiten dat de officiële rentetarieven in Duitsland dit jaar nog verder omlaag gaan. Als dat inderdaad gebeurt, maakt dat de dollar ten opzichte van de mark aantrekkelijker voor beleggers.

Enkele Europese valuta's boekten winst. Het pond steeg van 2,4370 gulden tot 2,4525. Een fraaie koerswinst was er ook voor de Franse franc, die de afgelopen dagen baat heeft bij de verkiezing van Jacques Chirac tot president. De notering steeg van 31,630 per honderd tot 31,900 gulden.

NEW YORK Wall Street is gisteren opnieuw hoger gesloten. De Dow Jones Industrie-index steeg met 6,91 punten tot 4.390,78. Met deze bescheiden winst was het de voorgaande dag geboekte record alweer verleden tijd.

Het zag er aanvankelijk naar uit dat de forse koersstijgingen van de voorgaande dag zich zouden voortzetten. De Dow Jones-index stond al snel op een winst van bijna 20 punten. Dat was vooral te danken aan de gang van zaken op de obligatiemarkt. Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van dertig jaar kwam voor het eerst in ongeveer een jaar onder de 7 procent. In de loop van de dag zakten de aandelenkoersen weer wat terug als gevolg van winstnemingen.

TOKIO De effectenbeurs sloot vandaag lager. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 131,73 punten ofwel bijna 0,8 procent tot 16.826,49. De stemming werd gedrukt door verkopen van aandelen in de autosector vooruitlopend op de aankondiging van Amerikaanse handelsmaatregelen tegen Japan later vandaag.