Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Mondriaan trok 185.000 bezoekers

DEN HAAG, 1 MEI. De Mondriaantentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum heeft de afgelopen vier maanden 185.000 bezoekers getrokken, waarvan 170.000 betalende. Dat is weliswaar meer dan een verdubbeling van het gebruikelijke jaarlijkse bezoekersaantal van het museum, maar aanzienlijk minder dan de 300.000 bezoekers waar de organisatoren op hadden gerekend. De Stichting Mondriaan 1994, financieel verantwoordelijk voor de totale herdenking van Mondriaans vijftigste sterfdag, houdt rekening met een klein financieel tekort, dat niet meer dan ongeveer 5 procent van de begroting, ofwel enkele tonnen, zal bedragen. De Haagse gemeente heeft zich voor 300.000 gulden garant gesteld.

De organisatie heeft diverse maatregelen getroffen om het bezoekersaantal te doen stijgen. Zo werd de toegangsprijs op maandag gehalveerd. Meer dan 20 procent van het bezoekersaantal werd op maandag geregistreerd. Van de betalende bezoekers kwam 40 procent uit het buitenland. Van de mogelijkheid het museum ook 's avonds te bezoeken werd slechts beperkt gebruik gemaakt.

Op 11 juni wordt dezelfde tentoonstelling geopend in de National Gallery of Art in Washington. De herdenking van de vijftigste sterfdag van Mondriaan wordt afgesloten met een presentatie van de tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York.