Zojuist verschenen; Bezetting

BART VAN DER BOOM: Den Haag in de Tweede Wereldoorlog

308 blz., geïll., SeaPress (Lakerveld), ƒ 49,50

Na de invoering van de jodenster werden joden in Den Haag op straat demonstratief beleefd gegroet, meisjes flaneerden gearmd met joodse mannen.

De Haagse politie moest vaststellen dat het publiek de maatregel 'moeilijk kon verwerken'. Anders dan in Amsterdam waren de deportaties in Den Haag weinig zichtbaar. “Veel Hagenaars zullen er nooit iets van gezien hebben.” Ruim 80 procent van de joodse gemeenschap in Den Haag werd vermoord (10.500 mensen). Na de bevrijding werden 1275 Haagse ambtenaren voor de zuivering gebracht. Ongeveer vijfhonderd van hen, merendeels NSB'ers, werden ontslagen; een gelijk aantal werd disciplinair gestraft. Bij het bombardement op het Bezuidenhout kwamen 500 Hagenaars om, een even groot aantal Hagenaars viel in het verzet. Van der Boom promoveerde deze week op dit werk.