Twente verspeelt tegen NAC kostbare punten om Europees voetbal

BREDA, 29 APRIL. FC Twente heeft gisteravond in de strijd om Europees voetbal tegen NAC twee belangrijke punten verspeeld. De Enschedeërs verloren in Breda van NAC: 2-1. Feyenoord kan na winst op RKC morgen op gelijke hoogte komen. PSV, de nummer drie op de ranglijst, zou vandaag tegen Volendam de minimale voorsprong verder kunnen vergroten. Twente verloor in het duel met NAC verdediger Nico Jan Hoogma die in de 66ste minuut door arbiter John Blankenstein van het veld werd gestuurd. Een zware beslissing gezien de overtreding.

Maar voor een groot deel had de ploeg van trainer Issy ten Donkelaar het verlies aan zichzelf te danken. Tot die 66ste minuut gedroeg de formatie zich uitermate tam. Slechts Mols liet bij vlagen zien waarom hij ooit voor Oranje werd geselecteerd. De spits toonde zijn bijzondere kwaliteiten vooral in het begin.

Directe tegenstander Van Burik, met wie hij nog bij Ajax 2 speelde, wist geen vat te krijgen op de behendige aanvaller. Het hele arsenaal aan schijnbewegingen gooide Mols eruit. In de negentiende minuut hadden zijn acties pas het gewenste rendement. Na een prachtige pass van Bruggink nam Mols de bal aan, wachtte even op Van Burik en zette hem vervolgens met een schijnbeweging te kijk. Daarna tikte hij de bal simpel langs doelman Karelse: 1-1. Lammers had vijf minuten daarvoor de thuisploeg al verrassend op voorsprong gezet. Hij kopte uit een voorzet van Remie, de man met de mooiste voorzet van Nederland, raak.

Na Mols' treffer daalde het niveau van het duel tot ver onder nul. De handen van de bijna 10.000 toeschouwers gingen alleen nog op elkaar voor het supporterslegioen, dat steeds weer nieuwe liederen aanhief. De spelers kregen slechts hoon over zich heen. Blankenstein voelde blijkbaar de wens van de fans op meer actie, want de rode kaart die hij Hoogma gaf, was onnodig. Typisch een geval van: was de speler erdoor of niet? Volgens Blankenstein onthield de voorstopper Lammers van een vrije kans, maar anderen zagen dat anders. Ten Donkelaar legde zich noodgedwongen neer bij de beslissing: “Als de scheidsrechter vindt dat het rood was, dan was het rood. Zo simpel is dat.”

Twente was door het 'incident' even van de kaart. De wissel Elzinga, een verdediger, voor aanvaller Bruggink was een logische, maar zorgde wel voor onrust in de organisatie. NAC maakte daar maximaal gebruik van. Remies vrije trap kon doelman Boschker niet onder controle krijgen, waarna Lammers er snel bij was om zijn tweede treffer aan te tekenen. “Daarna hebben we op basis van een goede mentaliteit en veel werklust de wedstrijd uitgespeeld”, zei Spelbos, trainer van NAC. Hij was een tevreden man omdat zijn ploeg de punten hard nodig heeft in de strijd om degradatie.