Turkije eist schatten Troje van Rusland terug

ANKARA, 29 APRIL. Turkije eist van Rusland dat het de schatten van koning Priamus van Troje teruggeeft. “Desnoods zullen we er een internationale rechtzaak van maken”, zei een regeringswoordvoerder donderdag.

De schat van koning Priamus bestaat uit circa 9000 stukken: halskettingen, diademen, schalen en borden van goud en zilver, schilden en wapens. De kostbaarheden werden opgegraven door de Duitser Heinrich Schliemann, die het grootste deel van zijn vondst in 1880 aan de Duitse staat schonk.

Na de val van Berlijn in 1945 bracht het Rode Leger de schat als oorlogsbuit mee naar Moskou. De kunststukken liggen nu in het Poesjkin-museum in de Russische hoofdstad. In 1996 wordt de schat voor het eerst vertoond in Moskou, en het daaropvolgende jaar in Sint Petersburg en Athene.

Naast Ankara eist ook Bonn de kostbaarheden op. Rusland en Duitsland liggen met elkaar overhoop over de teruggave van Duitse kunstschatten die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog naar Rusland verdwenen en daar jarenlang in depots verborgen bleven. Pas aan het begin van de jaren negentig erkende Moskou dat de kunstwerken in zijn bezit waren. (ANP)