Skifabrikanten in acute geldnood

Oostenrijk dreigt steeds meer eigen skiproducenten kwijt te raken. Gisteren werd bekend dat skifabrikant Blizzard een aanvraag voor surséance van betaling voorbereidt.

Blizzard is zoals zoveel Oostenrijkse skibedrijven een familie-onderneming. Er werken 400 mensen, die niet hebben kunnen voorkomen dat er al jaren verlies wordt geleden. Vorig jaar bedroeg het negatieve saldo 50 miljoen schilling (8 miljoen) bij een omzet van 450 miljoen schilling (72 miljoen).

De laatste tijd verliezen meer en meer skiproducenten in Oostenrijk hun zelfstandigheid. Anderen worden gedwongen een faillissement aan te vragen. Afgelopen dinsdag werd bekendgemaakt dat voor Hagan Sport het faillissement dreigt, nadat de banken de financieringskraan hadden dichtgedraaid.

Afgelopen maandag kreeg HTM (Head, Tyrolia en Mares) van zijn eigenaar, het Oostenrijkse tabakconcen ATW, een financiële injectie van 400 miljoen schilling (64 miljoen). HTM, Oostenrijks grootste skiproducent, werd al eerder gered met financiële steun van ATW. Atomic, nummer twee op de ranglijst, is inmiddels eigendom van het Finse Amer-concern.

Bij Fisher, de op twee na grootste skiproducent van Oostenrijk, zijn de financiën al eerder opgevijzeld met veel geld uit Japan. Kästle, nummer vier, kon alleen overeind blijven met steun van het Italiaanse kledingconcern Benetton.