Selectie afgerond

Vorige week na afloop van de oefeninterland van de Nederlandse A-selectie tegen Ierland, Groot-Brittannië en Denemarken werd het nieuwe Nederlandse Open Team bekend. Met de Europese Kampioenschappen in Portugal en de Bermuda Bowl in China in het verschiet is de aanwijzing van de bridgeploeg een zaak van gewicht. Dat realiseerden zich ook het team van begeleiders dat, nadat de laatste kaart was gelegd, nog vijf uur bedenktijd nodig had. Niet verwonderlijk, de keuzeheren hadden namelijk een probleem. Normaal gesproken zouden de drie paren die in 1993 in Chili voor ons land de wereldtitel veroverden, weer in het team zijn opgenomen. Van twee van de drie paren (Leufkens-Westra en Jansen-Westerhof) kon min of meer wel vormbehoud worden aangetoond. Zij werden inderdaad opnieuw aangewezen. Het derde paar, De Boer-Muller, leverde in de afgelopen anderhalf geen prestatie van betekenis meer en viel af. De keus ging nu tussen Kirchhoff-Maas (goede prestaties op het EK en WK paren) en Van der Neut-Paulissen (winnaar trainingswedstrijden en landskampioen viertallen). Het werd tenslotte Kirchhoff-Maas, maar wat de exacte beweegredenen van het selectiecomité waren zullen we wel nooit te weten komen. Feit is dat trainer Eric Kokish en coach Henk Schippers ondanks het fraaie lente-weer van vrijdagmiddag tot en met zondagavond voornamelijk in de donkere erkers van Kasteel Onstein, de speellocatie, vertoefden. Zij analyseerden iedere hand, iedere slag en ieder bod van de kandidaten. Misschien liggen de karakters van Kirchhoff-Maas beter in de groep, zij behoren net zoals Leufkens-Westra immers tot de Modalfa-kliek (de bridgeclub Modalfa speelt in de Meesterklasse). De beslissing zou wellicht nog moeilijker geweest zijn als Van der Neut dit verdedigingsprobleem beter had opgelost:

West gever Noord Allen kw. Schoppen - Harten V105 Ruiten VB1083 Klaver A10763WestOost Schoppen HV763 Schoppen B52 Harten 98 Harten AH4 Ruiten A7 Ruiten H9652 Klaver HV94 Klaver B5Zuid Schoppen A10984 Harten B7632 Ruiten 4 Klaver 82 Tegen het befaamde Deense koppel Dorthe en Peter Schaltz gebeurde dit:

West Noord Oost Zuid P. Schaltz V.d. Neut D. Schaltz Paulissen 1Schoppen 2SA 3Ruiten pas 4Schoppen pas pas dbl pas pas pas 2SA gaf de lage kleuren aan; 3Ruiten was mancheforcing met schoppen. In wezen hadden Van der Neut en Paulissen geen klagen, want Dorthe Schaltz had met haar verdedigende waarden beter op 2SA een doublet kunnnen geven. Zowel 3Klaver als 3Ruiten gaan al gauw twee of drie down. De nu uitgeboden manche is vanwege het slechte troefzitsel niet te maken. Van der Neut startte met RuitenB die de leider in de hand nam. Schoppen kwam na voor boer en aas, terwijl Van der Neut een klaveren afgooide. Zuid speelde harten door voor dummy's aas. De volgende schoppen liep via de 2 en de 8 naar de heer en weer gooide Van der Neut een klaveren af. Dat was er eentje te veel omdat nu de vierde klaveren van de leider hoog werd. West ontkwam niet aan het verlies van twee troefslagen, een ruitenaftroever en KlaverA en moest één down accepteren voor -200. Had noord echter zijn klaverenlengtestop in tact gehouden dan was de leider troefkort geworden en zou twee down (-500) zijn deel zijn.

Dan een leerzaam spel dat beide Nederlandse leiders tot een goed einde brachten, zij het dat hun aanpak verschilde:

Zuid gever Noord Allen kw. Schoppen 1043 Harten 932 Ruiten AV64 Klaver HB5

Zuid Schoppen AV96 Harten AVB1085 Ruiten H Klaver 64 Zowel Erik Kirchhoff als Bauke Muller waren als zuid leider geworden in 4Harten. Het biedverloop was identiek: 1Harten-1SA; 3Harten-4Harten.

Ook de start en slag twee waren hetzelfde: kleine klaveren voor boer en aas en klaveren na voor de heer. Op RuitenA-V kunnen twee schoppen uit de hand weg, zodat het aantal af te geven slagen beperkt blijft tot één in klaver en mogelijk één in troef en één in schoppen. Daarvoor moet eerst RuitenH gedeblokkeerd worden, waarna Harten10 maar de entree naar dummy moet zijn. Kirchhoff troefde de derde klaveren in de hand, sloeg RuitenH en speelde HartenV na. West nam HartenH en het spel was over. Muller speelde in derde slag harten naar de vrouw genomen door west, zodat ook daar Harten10 de entree werd. Maar wat als een tegenstander HartenH weigert? Dan speelt de leider HartenB. Iemand met HartenH-derde kan weer duiken, maar daarna slaat de leider troefaas en is het aantal troefverliezers tot nul gereduceerd. In de praktijk lag het spel zo:

Zuid gever Noord Allen kw. Schoppen 1043 Harten 932 Ruiten AV64 Klaver HB5WestOost Schoppen H2 Schoppen B875 Harten H7 Harten 86 Ruiten 1072 Ruiten B9853 Klaver V108732 Klaver A9Zuid Schoppen AV96 Harten AVB1085 Ruiten H Klaver 64

    • Jan van Cleeff