Moeder wil hoogste bieder; Vier giganten in de slag om koop CLBN

ROTTERDAM, 29 APRIL. Vier internationale financiële giganten zijn op dit moment verwikkeld in een biedingsslag om de overname van het meerderderheidsbelang in Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN).

De Franse staatsbank Crédit Lyonnais heeft vorige week de CLBN in de etalage gezet. De raad van bestuur van Credit Lyonnais Nederland (90 kantoren, 2.800 medewerkers) wil graag een Nederlandse bank als nieuwe eigenaar.

Dat heeft bestuursvoorzitter W. van Driel van Credit Lyonnais Bank Nederland gistermiddag gezegd na afloop van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op het hoofdkantoor van de bank in Rotterdam. “Wij hebben een voorkeur voor een Nederlandse partner, maar voor onze Franse aandeelhouder speelt de prijs een grote rol”, aldus Van Driel.

Eind mei verwacht hij dat er duidelijkheid komt over de nieuwe grootaandeelhouder. Crédit Lyonnais heeft een belang van bijna 95 procent van de gewone aandelen.

Eén van de kandidaten daarvoor is Amev/VSB, de bank en verzekeraar uit Utrecht die deel uitmaakt van de Nederlands-Belgische Fortis Groep. Ook de Belgische Generale Bank heeft zich gemeld als gegadigde. Van Driel, die nauw bij de verkooponderhandelingen is betrokken, wilde de namen van de twee andere gegadigden niet kwijt.

Over zijn eigen positie bij een overname wilde hij niet speculeren.“Duidelijk is wel dat de positie van de voorzitter wat volatieler is dan die van de andere leden van het bestuur. Het hangt er helemaal vanaf wat een nieuwe aandeelhouder wil”. Van Driel stapte in 1991 van de ABN over naar CLBN, toen de Rotterdamse bank in een ernstige financiële crisis verkeerde als gevolg van grote probleemkredieten aan onder meer Amerikaanse filmproducenten.

Inmiddels is CLBN door een nieuw beleid en na een reddingsactie door moeder Crédit Lyonnais een stuk winstgevender geworden. Crédit Lyonnais nam de meeste probleemkredieten over. Vorig jaar steeg de netto winst met 43 procent naar 43 miljoen gulden en werd de dividendbetaling (2,35 gulden per aandeel) hervat.

De financieel wankelende moederbank moest enkele weken geleden zelf worden gered door de Franse overheid. Eén van de voorwaarden voor de overheidssteun is vermindering van het uitgebreide buitenlandse kantorennetwerk van de bank. Om daaraan te voldoen heeft Crédit Lyonnais haar belang van bijna 95 procent van de aandelen van CLBN te koop aangeboden.

De 36 aandeelhouders gingen gistermiddag binnen twee uur akkoord met het jaarverslag over 1994. Geen van hen drong erop aan dat de nieuwe eigenaar ook de minderheidsaandeelhouders moet uitkopen tegen een vergelijkbare prijs als Crédit Lyonnais krijgt.