MGM Cinemas mag van rechter bioscopen kopen

AMSTERDAM, 29 APRIL. Het bioscoopconcern MGM Cinemas mag veertien bioscoopcomplexen in vijf grote steden kopen. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren het bod geaccepteerd dat MGM op de filmzalen had gedaan. Dit heeft MGM-directeur H.J.J.M. van Wouw gezegd.

De uitspraak van de rechter maakt veiling van de bioscopen, die door MGM al werden gehuurd, overbodig. Binnen afzienbare tijd zullen de veertien filmtheaters, waaronder Tuschinki in Amsterdam, evenals de overige 66 MGM-theaters in Nederland en de bijna 400 in Groot-Brittannië en Denemarken, worden verkocht. Credit Lyonnais, de noodlijdende Franse staatsbank die eigenaar is van de Amerikaanse filmstudio en internationale bioscoopketen MGM, wil van de theaters af.

De afgelopen week heeft MGM met een aantal kandidaat-kopers onderhandeld. Volgens enkele doorgaans goed geïnformeerde bronnen is de belangrijkste kandidaat voor de overname het Amerikaanse bioscoopconcern Warner bros. Directeur L. Nielsen van Warner wilde dit gisteren bevestigen noch ontkennen.

De Amsterdamse rechtbank heeft zich de afgelopen dagen nog vaker over de filmsector moeten buigen. Donderdag heeft de president van de Amsterdamse rechtbank bepaald dat de joint venture Warner-Morgan Creek-Chargeurs (WMC) geen schadevergoeding hoeft te betalen omdat het zich heeft teruggetrokken uit een Amsterdams bioscoopproject. Dat was in kort geding geëist door bioscoopexploitant The Movies.

The Movies had van WMC 750.000 gulden geëist omdat het Amerikaanse bedrijf contractbreuk zou hebben gepleegd. Volgens Movies-directeur M. van Heijningen had WMC zich in een 'voorovereenkomst' verplicht mee te bouwen op het Haarlemmerplein in Amsterdam. Daar hadden zes à acht bioscoopzalen moeten verrijzen, woningen, winkels, kantoren en een parkeergarage. WMC ontkende dat het een verplichting was aangegaan en gisteren gaf de rechtbankpresident het concern gelijk.

Van Heijningen kondigde in een reactie aan verder te zullen procederen tegen WMC. Daarmee is zijn belang in het Haarlemmerplein nog niet veiliggesteld. Het grondbedrijf heeft inmiddels laten weten, niet meer met The Movies in zee te willen gaan en een andere kandidaat voor de grond te zoeken. The Movies verloor ook het kort geding dat de architect van dit project, S. Soeters, had aangespannen. Soeters eiste betaling van zijn honorarium. Doordat WMC zijn financiële steun aan The Movies had ingetrokken, kon die de architect niet betalen.

    • Bas Blokker