Leider Omo Power in Nederland vertrekt

ROTTERDAM, 29 APRIL. Willem Selman (48), die vorig jaar verantwoordelijk was voor de introduktie van Omo Power in Nederland, vertrekt als directievoorzitter van Unilever Nederland. Hij wordt directeur van Lipton-Sais, onderdeel van Unilever Zwitserland. Daarmee verruilt Selman een Unilever-onderdeel met een totale omzet van 3,4 miljard gulden voor een voedingsmiddelenbedrijf met een omzet van 522 miljoen Zwitserse francs (circa 700 miljoen gulden).

Selman vertrekt ook als directeur van wasmiddelenfabrikant Lever Nederland, onderdeel van Unilever Nederland. Lipton-Sais, het bedrijf waar Selman per 1 juli directeur wordt, is een onderdeel van Unilever Schweiz. Selman is amper 2 jaar, sinds juli 1993, directeur van Unilever Nederland geweest.

Een woordvoerder van Unilever zei gisteren dat het vertrek van Selman “absoluut niet” samenhangt met het debâcle met Omo Power dat extra slijtage aan wasgoed veroorzaakte. “Integendeel, de benoeming van de heer Selman is een stap vooruit in zijn carrière. Hij krijgt een veel grotere winstverantwoordelijkheid. Bij Lever Nederland, dat een dochter is van het Britse Lever, was die verantwoordelijkheid minder.” Het Brits/Nederlandse Unilever lanceerde ruim een jaar geleden vooral op de 'thuismarkten' Groot-Brittannië en Nederland een publiciteitsoffensief rond Omo Power, dat vooral was gericht tegen het wasmiddel Ariel van aartsrivaal Procter & Gamble een halt toeroepen. “De inzet is het veroveren van de leiderschapspositie op onze thuismarkt, Europa”, zo liet Selman via de media weten. Hij vertelde dat Unilever 800 miljoen gulden voor ontwikkeling en marketing van Omo Power had uitgetrokken.

Procter & Gamble voerde afgelopen jaar een succesvolle campagne tegen Omo Power, dat inmiddels als algemeen wasmiddel is vervangen door 'nieuwe generatie' Omo. Directeur Stef Kranendijk van Procter & Gamble Nederland kreeg eind vorig jaar de leiding over alle activiteiten op het gebied van wasmiddelen-, schoonmaakartikelen en luiers van het Amerikaanse concern in Duitsland. Eind vorig jaar werd ook bekend dat de komst van Niall FitzGerald, coördinator wasmiddelen van Unilever, naar het special committee tot 1996 is uitgesteld. Het special committee is het hoogste bestuurlijke orgaan van Unilever.

Selman wordt als voorzitter van de directie van Unilever Nederland opgevolgd door mr. F.C.W. Briët (47), sinds 1 april Corporate Relations Manager Nederland. Tot 1 april was Briët vice-president Europe North/West van Lever Industrial International en directievoorzitter van Lever Otarès in Maarssen.