Legervliegtuigen neergestort in Sri Lanka: 96 slachtoffers

NEW DELHI, 29 APRIL. In het noorden van Sri Lanka zijn vandaag en gisteren legervliegtuigen neergestort, beide bij de luchtmachtbasis Palaly. Alle respectievelijk 51 en 45 inzittenden, militairen, kwamen om het leven, aldus militaire bronnen.

De tweemotorige Avro die vandaag neerstortte, is volgens een Sri-Lankese officier waarschijnlijk met een luchtdoelraket neergehaald door opstandige Tamil Tijgers, die vechten voor een Tamil-staat in het noorden. De Tamil Tijgers hebben het noordelijke schiereiland Jaffna grotendeels in handen.

Gisteren stortte een ander tweemotorig legervliegtuig neer waarvan kort na het opstijgen bij zeer slecht weer een motor in brand was geraakt. Woordvoerders van het ministerie van defensie sloten uit dat dit ongeluk was te wijten aan de Tamil Tijgers, maar een onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval is inmiddels in volle gang.

Aan boord van het toestel bevonden zich ook de lijken van twee soldaten die gistermorgen vroeg bij een grote actie van de Tijgers tegen een regeringsbasis op een eilandje voor de kust van Jaffna werden gedood. Bij de Tijger-aanval verloren 14 regeringsmilitairen en vijf guerrillastrijders het leven.

De aanval was een wraakactie voor een regeringscharge waarbij eerder 18 Tijgers en drie regeringsmilitairen om het leven kwamen. Op 19 april verbraken de Tijgers eenzijdig het bestand, dat sinds januari van kracht was, uit protest tegen het uitblijven van vorderingen in het vredesoverleg.