Lachen vergaat hockeysters in hard stickgekletter

AMSTELVEEN, 29 APRIL. Een voor een liepen ze kreupel over het kunstgrasveld. In de koude avondzon van Amstelveen bleef de Nederlands hockeyvrouwen gisteravond weinig bespaard te midden van het harde Britse stickgekletter. Eens te meer werd duidelijk dat de nieuwe lichting internationals de problemen in het hoofd heeft afgezworen, maar dat het lichamelijk ongemak nog geen verleden tijd is. In de eerste officiële thuiswedstrijd van bondscoach Tom van 't Hek speelde zijn elftal met 3-3 gelijk tegen de Europese subtopper Engeland.

Na het debâcle in Dublin, waar Oranje vorige zomer zesde werd op het WK, zijn de mentale problemen ogenschijnlijk opgelost. Van 't Hek biedt zijn speelsters de ouderwetse sportbeleving die zijn ontslagen voorganger Bert Wentink niet kon leveren. Er wordt weer gelachen op de training, roepen de vrouwen in koor. Of de gezellige sfeer voldoende is voor internationaal eerherstel, is nog lang niet zeker. De Nederlandse ploeg bereidt zich voor op het Europees kampioenschap, dat over twee maanden in het Wagener-stadion wordt gehouden. In november volgt het pre-olympisch toernooi in Kaapstad, waar Oranje zich moet zien te plaatsen voor de Spelen in Atlanta.

De nationale hockeytempel in Amstelveen is normaal gesproken een ideale locatie om de mindere vorm te camoufleren. In het Amsterdamse Bos spelen de nationale teams doorgaans hun beste wedstrijden. De gezellige sfeer werkt blijkbaar prestatiebevorderend, maar voor het handjevol toeschouwers was er van een thuisvoordeel gisteravond nauwelijks sprake. Het publiek bestond voornamelijk uit officials en familieleden van de internationals. De meeste hockeyliefhebbers hielden zich waarschijnlijk schuil op de Amsterdamse vrijmarkt.

Het teleurstellende resultaat werd enigszins verbloemd door het steeds groter wordende blessureleed. Na Holsboer, Steenberghe, Vinke en Van der Wielen was gisteren Nicole Koolen de ongelukkige. De roodharige spelverdeelster van HDM scheurde haar hamstrings, nadat ze met een fraaie pass de aanzet had gegeven voor de tweede treffer van Wietske de Ruiter. De jonge belofte Koolen is volgens de laatste berichten voor minstens vier weken uit de roulatie en zal de voorbereiding op het EK voor een belangrijk deel moeten missen.

Even daarvoor had ook Marlies Vossen het veld moeten verlaten, maar de blessure van de Kampong-speelster bleek mee te vallen. Vossen kreeg een stick tegen haar jukbeen en verliet hevig huilend het veld. Eenmaal opgelapt speelde ze een onzekere partij als ausputzer. Het lijkt een kwestie van tijd dat Van 't Hek weer een beroep gaat doen op routinier Noor Holsboer, die bij HGC sinds kort actief is na een maandenlange rugblessure.

De rustgevende Holsboer moet het elftal meer in balans brengen. Tegen Engeland was het organisatorisch een rommeltje, zoals Van 't Hek zijn speelsters na afloop van de wedstrijd toevertrouwde. De bondscoach sprak van Lucky Ten-hockey. Door de blessures van Koolen en Vossen werd de ploeg in de eerste helft een paar flink door elkaar gehusseld, wat de harmonie binnen het elftal zeker niet ten goede kwam. De Oranje-vrouwen leden opvallend veel balverlies en mochten nog van geluk spreken dat Engeland slordig omsprong met de kansen.

In de eerste helft leek De Ruiter haar ploeg aan een eenvoudige overwinning te helpen. De centrumspits van HGC zorgde binnen een half uur voor 2-0, via een strafcorner en een fraaie veldgoal. Het lichte veldoverwicht was niet voldoende om de Engelse spitsen in bedwang te houden. Nog voor rust werd de matig keepende Stella de Hey twee keer gepasseerd uit dode spelmomenten. Karen Brown scoorde 2-1 uit een strafbal, Christina Cullen maakte 2-2 uit de rebound van een strafcorner.

In de tweede helft golfde het spel nog meer op en neer. De papieren oefenwedstrijd ademde de sfeer van een beladen duel, met veel overtredingen en nog meer irritaties. Libero Jill Atkins bracht Engeland al snel aan de leiding uit een strafcorner. Binnen een paar minuten maakte Margje Teeuwen de gelijkmaker, na schitterend voorbereidend werk van Jeanette Lewin. Hoewel beide defensies nog veel kansen weggaven, bleef de 3-3 stand ongewijzigd. Nederland krijgt vanmiddag in Den Bosch de kans zich te revancheren voor het zwakke spel van gisteravond. Morgen volgt in Vlissingen het laatste oefenduel tegen Engeland.

    • Jaap Bloembergen