Foto

Interieur van een van de barakken van het kamp Stalag IV B bij Mühlberg an der Elbe, aan de Duitse Oostgrens, rond kerst 1944 gefotografeerd door Cor van Weele (1919-1989). Van Weele, die voor de oorlog als assistent in verschillende portretstudio's had gewerkt, raakte na de capitulatie betrokken bij de Haarlemse afdeling van de verzetsgroep Vrij Nederland. In november 1942 wordt de groep opgerold. Van Weele zit zeven weken vast in Scheveningen, maar doorstaat de verhoren. Hij wordt vrijgelaten en duikt onder als landarbeider in de Noordoostpolder. In februari 1944 wordt hij daar opnieuw opgepakt en als krijgsgevangene doorgestuurd naar Mühlberg. Met een binnengesmokkeld fototoestelletje maakt hij clandestien foto's van zijn medegevangenen en het leven in de barakken. De filmrolletjes naait hij in zijn kleding. Na de oorlog vestigt Van Weele zich in Amsterdam als zelfstandig fotograaf. Hij maakt een paar afdrukken van de gehavende negatieven, die worden opgeborgen in een doosje met het opschrift 'Kamp'. Het doosje verdwijnt in een diepe la van het archief, waaruit ze pas aan het eind van zijn loopbaan te voorschijn zullen komen.

Foto: Stichting Fotoarchief Cor van Weele, Den Haag