Foto

Een nazi-partijtje in de koelcel van 'modelvleeschouwerij Olympia', gevestigd op de hoek van Olympiaweg en Speerstraat, Amsterdam. Het is een foto vol raadsels: wie zijn deze mensen, waarom zijn de militairen aanwezig? En wat was er te vieren? De toenmalige eigenaars van de slagerij zitten aan het hoofd van de tafel (naast de staande militair). Hun naam komt niet voor in de ledenlijsten van de NSB: hun sympathieën waren waarschijnlijk extremer. De foto is afkomstig uit het archief van de 'Bilderdienst' van de Duitse fotograaf F.A. Stapf, die zetelde in de Pieter de Hooghstraat. Zijn archief was jarenlang spoorloos. In het begin van de jaren tachtig kwam het boven water in Vancouver: het bleek als oorlogsbuit meegenomen door een Canadese soldaat. Het archief (5.000 negatieven) is nu ondergebracht bij het Rijkinstituut voor Oorlogsdocumentatie. De foto maakt deel uit van een tentoonstelling (70 foto's, samengesteld door de historicus Martin Harlaar) over bezetting en bevrijding in Amsterdam-Zuid, die t/m 5 mei te zien is in de aula van het Amsterdams Lyceum. (Valeriusplein 15, open: ma t/m vrij 11-17, za en zo 14-17. Toegang gratis).

Foto: Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam