Foto

Razzia voor de Arbeitseinsatz op 21 november 1944 in de Haagse Zoutmanstraat. De foto werd door Ed van Wijk gemaakt uit het raam van zijn kamer en maakt deel uit van een serietje. De door het beeld lopende schaduw van gordijnen en van de rug van waarachter hij fotografeerde, geven de foto's een dramatische spanning. De foto's van Van Wijk zijn opgenomen in het boek De Illegale Camera. Van Wijk (1917-1992), die vaste fotograaf was van het Residentie Tooneel en later van de Haagse Comedie, kreeg na de oorlog grote bekendheid met zijn boeken over Nederland, waarin hij op sfeervolle wijze de wederopbouw vastlegde. Pas bij de ontsluiting eind jaren tachtig van zijn archief door het Nederlands Fotoarchief kwam aan het licht dat hij illegaal de gevolgen van de bezetting had gefotografeerd. Zo ging hij daags na het bombardement op de fiets naar Rotterdam, en passant neergestorte Duitse vliegtuigen fotograferend. Ondanks alle beperkende maatregelen en de schaarste aan fotomateriaal fotografeerde hij historische gebeurtenissen als Dolle Dinsdag, de evacuatie van de Haagse wijk Marlot en de fietsenrazzia's van oktober 1944. Van Wijk werkte met een Leica die hij verborg in een zakdoek, zijn foto's drukte hij af met behulp van accu's.

Foto: Nederlands Fotoarchief, Rotterdam