Foto

Foto: SOESTERBERG - Over een groot aantal plaatsen in de Randstad vliegen vandaag, koninginnedag, historische vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder een Lancaster. Deze Manna/ Chowhound 50the Anniversary Flight wordt gehouden ter herdenking van de geallieerde voedseldroppings in bezet Nederland, vijftig jaar geleden. De Duitse bezetter had toen na lange onderhandelingen toestemming gegeven voor deze hulp aan de hongerende bevolking.

Op de vliegbasis Soesterberg is een Britse Lancaster bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog een van de trekpleisters van de manifestatie 'Vijftig jaar bevrijding', die er gisteren begon. De viermotorige Lancaster was een van de zwaarste Britse bommenwerpers uit de oorlog, met bewapening van in totaal tien machinegeweren in vier uitkijkposten.

In veel steden staat koninginnedag vooral in het teken van de vrijmarkt. Om voedselvergiftiging te voorkomen heeft in Amsterdam de keuringsdienst van waren een lijst van dertien punten opgesteld waaraan de in honderden eetstalletjes verkochte etenswaren moeten voldoen. Er mag niets worden verkocht wat thuis al is klaargemaakt. De koelcapaciteit dient in orde te zijn, terwijl bij iedere verkoopplaats een schone handdoek moet wapperen. (Foto NRC Handelsblad / Freddy Rikken)