'Duitsland moet 165 Russen uitwijzen'

BONN, 29 APRIL. De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Bonn aanbevolen 165 Russische geheime agenten uit te wijzen. Dit meldt het weekblad Der Spiegel in zijn editie van vandaag.

Volgens het Hamburgse weekblad heeft de president van de BfV, Werthebach, het ministerie in Bonn een lijst voorgelegd van 165 Russische agenten die in Duitsland werken aan de ambassade en in consulaten, in de journalistiek, de wetenschap, de kunst en bij Russische bedrijven. Duitsland zou onlangs ook een Russische militaire attaché het visum hebben geweigerd wegens zijn verbindingen met de Russische geheime dienst.

Buitenlandse Zaken in Bonn wilde gisteren niet reageren op dit nieuws. Een uitwijzing van 165 Russen zou herinneringen oproepen aan uitwijzingen ten tijde van de Koude Oorlog. Politici in Bonn die hun naam niet genoemd willen zien, vrezen dat de kwestie grote gevolgen kan krijgen nu Duitsland zich opmaakt om over ruim een week met de vroegere geallieerden en dus ook met Rusland het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De recente discussie tussen Bonn en Moskou over de herkomst van het vorig jaar augustus te München in beslag genomen gesmokkelde plutonium 239 heeft al tot grotere Russisch-Duitse irritaties geleid dan officieel gebleken is, heet het ook in Bonn. Moskou ontkent de Russische herkomst van het plutonium, maar volgens Bonn staat die Russische herkomst vast. Het atoombureau van de Verenigde naties in Wenen steunt deze Duitse opvatting.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft de publikatie van Der Spiegel veroordeeld als een poging de betrekkingen tussen Moskou en Bonn te verstoren. “Berichten over een geplande uitwijzing van een groot aantal Russische burgers doen de geest van de Koude Oorlog herleven”, aldus de verklaring.