Duitse Bondsraad houdt begroting voor 1995 op

BONN, 29 APRIL. De Duitse Bondsraad, waarin de zestien deelstaten zijn vertegenwoordigd, heeft vandaag de begroting voor 1995 tegengehouden. De sociaal-democratische meerderheid lag dwars. Een speciale commissie van de Bondsraad en de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, moet nu een oplossing vinden. De SPD eist extra subsidies voor huisvesting, studiebeurzen, scheepsbouw, kleuterscholen en onderzoek. De oppositiepartij is ook tegen de voorgestelde verlaging van de werkloosheidsuitkeringen. De kosten daarvan dreigen volgens haar afgewenteld te worden op de gemeenten.

Het is pas de derde keer sinds 1945 dat de commissie wordt ingeschakeld. Eerder gebeurde dat in 1963 en 1981. De commissie komt op 11 mei bijeen. Als zij er niet uitkomt, kan de Bondsdag de Bondsraad passeren. De SPD kan een beslissing ophouden door het werk in de commissie te rekken. Op 14 mei worden verkiezingen gehouden in Bremen en Noordrijnland-Westfalen. Volgens politici van de regeringspartij CDU verklaart dat de opstelling van de SPD. Die partij bestrijdt dat.

Minister Waigel van financiën is tegen de begrotingseisen van de oppositie. Volgens hem dreigt daardoor een gat van zeven miljard mark te ontstaan, terwijl de regering juist haar best doet om het financieringstekort te drukken. De begroting 1995 bedraagt 477,7 miljard mark, een stijging van 1,7 procent ten opzichte van vorig jaar.