Bosnië wacht na aflopen bestand 'grote veldslag'

BELGRADO, 29 APRIL. Bosnië staat “een grote veldslag” te wachten als de strijdende partijen blijven bij hun weigering, het lopende bestand te verlengen. Dat heeft Lord Owen, EU-bemiddelaar in ex-Joegoslavië, gisteren in Belgrado gezegd.

Het is volgens Owen “uiterst onwaarschijnlijk” dat de Bosnische regering en de Bosnische Serviërs voor maandag, als het huidige bestand afloopt, tot een verlenging zullen besluiten. “Ik hoop nog steeds op een wonder, maar ik gelof er niet werkelijk in”, aldus Owen. De Bosnische Serviërs, zei hij, hebben terrein verloren, vooral in de buurt van Tuzla. “Zij zullen willen aanvallen” om dat gebied te heroveren. Dat levert het risico op van “een grote veldslag, vergelijkbaar met wat we in Bihac hebben gezien”.

Owen is in Belgrado om opnieuw met de Servische president Milosevic te praten over de erkenning, door Joegoslavië (Servië en Montenegro), van de andere republieken in ex-Joegoslavië, Bosnië, Kroatië, Slovenië en Macedonië. Milosevic heeft dat tot nu toe geweigerd met het argument dat in Kroatië en Bosnië eerst het conflict met de plaatselijke Serviërs dient te worden geregeld. Owen zei gisteren over de vraag of hij Milosevic op andere gedachten kan brengen dat “de dialoog wordt voortgezet”.

In het noordoosten van Bosnië werd gisteren opnieuw hevig gevochten. Bosnische moslims en Kroaten bestookten bij Brcko, in de nauwe corridor die Servië verbindt met de Servische gebieden in Noord-Bosnië, de Bosnische Serviërs. Ook in Centraal- en Noord-Bosnië werd gisteren gevochten. Volgens de Bosnische regering raakten bij Maglaj vier burgers gewond bij een beschieting. In Sarajevo vielen bij de ontploffing van mortiergranaten drie gewonden, een burger en twee regeringssoldaten.

De Bosnische premier, Haris Silajdzic, zei gisteren dat het Bosnische leger rond Sarajevo een offensief tegen de Bosnische Serviërs zal ontketenen als de Servische beschietingen op de Bosnische hoofdstad aanhouden. “De wurging van Sarajevo heeft een kritiek punt bereikt”, aldus de premier. Hij drong er bij het Westen op aan geweld tegen de Serviërs te gebruiken om de omsingeling van Sarajevo te doorbreken.

In de door Serviërs geblokkeerde en omsingelde moslim-enclave Bihac is het voedseltekort inmiddels kritiek, zo waarschuwden gisteren de VN. Van de 205.000 inwoners van de enclave krijgt negentig procent nu al drie weken geen voedsel meer als gevolg van de Servische blokkade. (AP, AFP)