Bijlage 4 en 5 mei

Drie jongetjes op de Oude Zijds Achterburgwal in Amsterdam in mei 1945. Hun trommels hebben ze gemaakt van de blikken waarin kort na de bevrijding biscuit werd uitgedeeld. Ze werden gefotografeerd door Emmy Andriesse, in de oorlog lid van de fotografengroep De Ondergedoken Camera. Een symbolisch beeld. Deze bijlage is geheel gewijd aan bezetting, verzet en bevrijding. De herdenking heeft zo'n lawine van boeken opgeleverd dat slechts een selectie kon worden besproken. Gestreefd is naar diversiteit in thema's en naar afwisseling in genre, zodat zowel historisch-analytische als verhalende en autobiografische boeken aan bod komen. Op elke pagina staat bovendien een nooit eerder of zelden gepubliceerde foto uit de jaren 1940-1945. Wie zich verder, voor zover het Nederland betreft, in de materie wil verdiepen, wordt verwezen naar de rubriek Zojuist Verschenen op pagina 2.