Bestuurders Borsumij zagen hun koersen explosief stijgen

AMSTERDAM, 29 APRIL. De bestuurders van het handelshuis Borsumij Wehry die worden verdacht van beurshandel met voorkennis, hebben de koers van hun door justitie onderzochte beleggingen explosief zien stijgen. De bestuurders kochten begin december 1993 zogenaamde warrants op aandelen Borsumij Wehry die vervolgens binnen twee maanden in waarde verviervoudigden. Dat blijkt uit een reconstructie van de koersen en de omzetten bij de introductie van de warrants.

Justitie stelt een onderzoek in naar handel in aandelen Borsumij Wehry en daarvan afgeleide financiële instrumenten door de bestuurders J. Noordam en A. van der Graaf van het handelshuis. Ook andere privé-transacties worden onder de loep genomen. Het Controlebureau van de beurs, dat verdachte koersbewegingen controleert, heeft een verband gelegd tussen de aankoop van de warrants en de bekendmaking nog geen drie weken later van de geplande overname van de winstgevende handelsfirma Stokvis door Borsumij Wehry. De beurscontroleurs vermoeden handel met voorkennis omdat de bestuurders bij de aankoop van de warrants al in gesprek waren over de acquisitie van Stokvis. Handel met voorkennis is in Nederland sinds 1989 een misdrijf.

Toen op 20 december de overname van Stokvis bekend werd gemaakt, schoot de koers van het aandeel Borsumij met ruim 5 procent omhoog tot 127,50 gulden. Met de warrants - die de bezitter op termijn recht geven aandelen tegen een vastgestelde prijs te mogen kopen - ging het echter nog veel harder. De koerswinst daarvan bedroeg bedroeg diezelfde dag maar liefst 12,5 procent.

Over een langere termijn is het koersverloop van de warrant nog spectaculairder. De bestuurders van Borsumij kochten de warrants tussen 1 en 6 december 1993, toen deze nieuwe stukken nog niet officieel aan de beurs genoteerd waren. Tijdens die zogenaamde 'grijze' handel schommelde de prijs tussen 9,30 en 12,45 gulden per warrant. Na de bekendmaking van de overname van Stokvis was de koers reeds gestegen naar 18 gulden. En op de eerste handelsdag in het nieuwe jaar kostte een warrant 32 gulden, ongeveer het drievoudige van wat de Borsumij-bestuurders voor hun belegging hadden betaald. Daarna bleef de waarde van de warrant stijgen en werd in de derde week van januari een topkoers van 45,80 gulden bereikt.

Als de betrokken bestuurders van Borsumij gewoon aandelen hadden gekocht hadden ze ook winst gemaakt, maar veel minder spectaculair. De koers van het aandeel Borsumij steeg in de periode van 1 december tot 20 januari van 116 gulden naar 149,20, een stijging van 29 procent. Beleggen in warrants kan - net als bij opties - interessant zijn omdat de koers van het onderliggende aandeel in guldens op de voet wordt gevolgd, terwijl de aanvankelijke inleg slechts klein is. Andersom kan er met een kleine inleg ook heel veel verloren worden. Wat de bestuurders van Borsumij daadwerkelijk aan hun onderzochte transacties hebben verdiend is niet duidelijk. Onbekend is hoeveel warrants ze in de grijze handel hebben gekocht. In de bewuste vier dagen werden er op de beurs 178.279 warrants in de door de beurs gehanteerde dubbeltelling verhandeld.

    • Jaco Alberts