Twee broers uit Ede worden verdacht van brandstichting

EDE, 28 APRIL. Met de aanhouding van een 34-jarige inwoner van Ede heeft de politie een tweede verdachte opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de reeks branden in de Gelderse gemeente.

De 34-jarige man is de broer van de 21-jarige Edenaar die eerder deze week door het speciale 'brandenteam' van de Edese politie in zijn woning werd aangehouden. De laatste is inmiddels verhoord. Hij heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Hij heeft toegegeven in ieder geval betrokken te zijn geweest bij enkele van de branden.

De brandenreeks - er werden meer dan vijfendertig branden gesticht - begon op 16 maart en heeft voor miljoenen guldens schade aangericht in Ede en verschillende omliggende gemeenten.

De politie is er niet zeker van dat de zaak met de aanhouding van deze twee verdachten als opgelost beschouwd kan worden. Het brandenteam werd deze week twee keer uitgebreid en bestaat nu uit zeventien agenten. Die trekken de tips vanuit de bevolking na en onderzoeken het materiaal dat bij de twee aanhoudingen is vrijgekomen. Bij de jongste broer is huiszoeking gedaan, bij de oudste - op het moment van aanhouding aanwezig in de woning van zijn ouders - was dat volgens een woordvoerder van de politie niet nodig.

Beide verdachten zijn vanmiddag voorgeleid aan de officier van justitie. De jongste broer voor verlenging van het voorarrest, de oudste om in voorarrest genomen te kunnen worden.