Strijd gaat door in Tsjetsjenië ondanks bestand

MOSKOU, 28 APRIL. Ondanks het ingaan van een veertiendaags bestand in Tsjetsjenië werd vandaag in de Zuidrussische republiek nog gevochten. Daarbij zouden vier Russische militairen zijn gewond.

Later vandaag zouden Russische en Tsjetsjeense militaire commandanten elkaar treffen om over het bestand te praten. Het gaat om een ontmoeting van de Russische generaal-majoor Trosjev met de chef-staf van de opstandigeTsjetjeense strijdkrachten, Maskhadov.

De Russische president Jeltsin kondigde het bestand eerder deze week eenzijdig af met het oog op het bezoek dat wereldleiders begin mei aan Moskou zullen brengen om de vijftigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. Het bestand ging om middernacht plaatselijke tijd in en zou tot 12 mei moeten duren.

De Amerikaanse president Clinton heeft er gisteren bij Jeltsin op aangedrongen het bestand permanent te maken. In een telefoongesprek van een half uur verwelkomde Clinton het staakt-het-vuren. Hij noemde het een eerste stap, maar hij zei ook nog niet gerust te zijn over de toestand in de Kaukasus.

Russische troepen hebben gisteravond enkele uren voor het ingaan van het bestand de Tsjetsjeense plaats Bamut bestookt. Vanmorgen vroeg hebben Tsjetsjeense troepen het vuur geopend op Russische troepen bij de plaats Nozhai-Jurt, in het zuidoosten van Tsjetsjenië. Daarbij vielen aan Russische kant vier gewonden.

De Russische minister van defensie, Gratsjov, heeft gewaarschuwd dat zijn troepen iedere aanval van Tsjetsjeense strijders zwaar zullen vergelden. “We zullen ieder schot beantwoorden met een schotenregen,” zei hij in een commantaar dat werd aangehaald door het persbureau ITAR-Tass.

Het Kremlin had gehoopt de oorlog in Tsjetsjenië, te kunnen beëindigen voordat op 9 mei - die in Rusland Overwinningsdag wordt genoemd - het einde van de Tweede Wereldoorlog in Moskou wordt gevierd. Bij de plechtigheden zullen tientallen wereldleiders aanwezig zijn, onder wie president Clinton. Vooral Westerse leiders hebben ernstige kritiek geuit op de Russische bloedige veldtocht in Tsjetsjenië, die op 11 december begon om een de facto afscheiding ongedaan te maken. Bovendien zal op 10 mei een Amerikaans-Russische topconferentie worden gehouden.

Russische troepen zijn er echter niet in geslaagd tijdig de controle over Tsjetsjenië te veroveren en verwacht wordt dat Tsjetsjeense rebellen zullen proberen het Kremlin in verlegenheid te brengen door Russische troepen via provocaties tot strijd aan te zetten. (AP)