'Snel herstel van ontplofte Russische gaspijpleiding'

MOSKOU, 28 APRIL. De gaspijpleiding in het noorden van Rusland die gistermorgen vroeg explodeerde is vanmorgen alweer opengesteld. Dat meldt althans het persbureau ITAR-TASS op gezag van een woordvoerder van het Russische gasbedrijf Gazprom. De afgelopen 24 uur zijn over de ontploffing de meest uiteenlopende dingen gezegd.

De ontploffing werd gistermorgen het eerst gemeld door de piloot van een Japans verkeersvliegtuig, die sprak van een enorme steekvlam. Bewoners van het dorp Vodny, tien kilometer van de plek van de ontploffing, zeiden 's nachts te zijn wakkergeschrokken in de overtuiging dat “er een oorlog was begonnen. Iedereen was vreselijk bang”, aldus de 48-jarige Tatjana Nekrasova tegen het persbureau Reuter. Een woordvoerder van Gazprom zei echter dat er geen probleem was. “De gasleveranties komen niet in gevaar.”

Later op de dag meldde het ministerie van noodsituaties dat het vuur, dat om tien voor half drie 's morgens was begonnen, om elf minuten over vier alweer was geblust. Gazprom hield het op vijf uur. En Severgazprom, de Gazprom-dochter die de pijpleiding in beheer heeft, meldde dat het vuur “binnen achttien uur” na aanvang was geblust. “Dit is een snelheidsrecord”, voegde hoofdingenieur Ivan Goebanok van Severgazprom toe.

Volgens het ministerie van noodsituaties ging het ook om niet meer dan een “routine ongeluk. Zoiets gebeurt een paar keer per maand bij olie- en gasleidingen. Die hebben nu eenmaal de vervelende neiging te roesten weet je”, zei woordvoerder Aleksandr Avdosjin. Hoofdingenieur Goebanok meende daarentegen dat gas “uiterst zelden” uit leidingen ontsnapte. De breuk van gistermorgen was volgens hem pas de tweede in de 25-jarige geschiedenis van Severgazprom. De eerste was tien jaar geleden. Severgazprom beheert 8.500 kilometer pijpleiding, aangelegd tussen 1968 en 1982. De leiding die gisteren ontplofte was één van de nieuwste; aangelegd in 1981.

Over de schade liepen de opvattingen eveneens uiteen. Ivan Blokov, een functionaris van Greenpeace in Moskou, zei dat 160.000 kubieke meter gas was vrijgekomen. Volgens hem heeft het verbranden van het gas ernstige gevolgen voor het milieu in de regio, zoals de neerslag van zure regen en roet. Volgens hoofdingenieur Goebanok is de schade zeer beperkt: “Slechts dertig of veertig bomen zijn verbrand.” Het ministerie van noodsituaties tenslotte schatte de schade op 150 miljoen roebel, 50.000 gulden.