'Shin-Bet liet na verhoor Palestijn in cel mishandelen'

TEL AVIV, 28 APRIL. Palestijnse collaborateurs hebben de Palestijn Abdel Samad Hassan Harizat uit Hebron deze week met toestemming van de Israelische veiligheidsdienst Shin-Bet in een cel dermate mishandeld, dat hij aan zijn verwondingen is overleden. Dat meldt de Israelische krant Ma'ariv vandaag. Volgens het blad werd de Palestijn, die werd verdacht van lidmaatschap van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas, met vijf collaborateurs opgesloten nadat de Israelische ondervragers er niet in waren geslaagd informatie uit hem te krijgen over een mogelijke nieuwe zelfmoordaanval door Hamas.

In verband met de serie zelfmoordbomaanslagen door Hamas en de Islamitische Jihad tegen Israelische doelen, waarbij aan Israelische zijde veel doden en gewonden zijn gevallen, heeft de Shin-Bet toestemming gekregen om de richtlijn dat er bij ondervraging “matige fysieke druk” mag worden uitgeoefend, ruim te interpreteren.

Aanvankelijk meldde radio Israel dat de Palestijn aan een ziekte was overleden. Lijkschouwing heeft gisteren echter uitgewezen dat Abdel Samad Hassan Harizat is bezweken aan klappen op zijn hoofd. Daardoor hij raakte in coma en overleed hij later in een Israelisch ziekenhuis. Twee Israelische artsen en een uit Schotland overgekomen lijkschouwer kwamen gisteren eenstemmig tot deze conclusie.

Het ministerie van justitie is een onderzoek naar de dood van de Palestijn begonnen. Volgens Ma'ariv zijn bij deze affaire betrokken leden van de Shin-Bet reeds verhoord.

Ma'ariv ontleent het op de voorpagina gebrachte verhaal over de toedracht van de dood van Abdel Samad Hassan Harizat aan een van de Palestijnse collaborateurs die bij deze zaak is betrokken. Familieleden van de Palestijn zwoeren gisteren bij een rouwtent in Hebron wraak.

PLO-leider Yasser Arafat heeft gisteren scherp geprotesteerd tegen de onteigening van 50 hectare land in Noord-Jeruzalem voor joodse bouwprojecten aldaar. Volgens Arafat is dat een ernstige slag voor het vredesproces. Hij sprak de hoop uit dat premier Rabin de onteigening ongedaan zal maken. In vrijwel dezelfde geest liet Shulamit Aloni, de Israelische minister van kunst en communicatie, zich gisteren uit. Zij wees er op dat de stad Jeruzalem niets doet voor de 70.000 Arabische inwoners van Jeruzalem.

De Jerusalem Post meldt vandaag dat de onteigeningsmaatregel het begin is van een groter onteigeningsplan. Uri Lupoliansky, de loco-burgemeester van Jeruzalem, zei gisteren dat in totaal 440 hectare Arabische land in Jeruzalem zal worden onteigend. “De Arabieren moeten gewoon begrijpen dat er meer joden dan Arabieren in de stad leven en dat die een plaats moeten hebben om te wonen”, zei hij. Volgens hem is er geen sprake van discriminatie omdat er op zijn bureau plannen liggen voor de bouw voor Arabieren in Tsur Baher.