Ruim honderd doden door gasexplosie in Zuid-Korea

SEOUL, 28 APRIL. Bij een gasexplosie in de Zuidkoreaanse stad Taegu zijn vandaag ten minste 109 mensen omgekomen en vielen 180 gewonden. De explosie deed zich vanmorgen om tien voor acht lokale tijd voor in een bouwput van de metro in het centrum van Taegu, een stad met ruim twee miljoen inwoners op 240 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Seoul.

Volgens de politie is de explosie ontstaan doordat een gasleiding door een kraan werd vernield, waarna lasapparatuur het lekkende gas tot ontploffing bracht. De autoriteiten in Taegu verwachten dat het dodental zal stijgen.

De bouwput bevond zich nabij een kruising waar het verkeer door het spitsuur zeer druk was. Stalen platen, die over honderden meters het wegdek vervingen, vlogen door de explosie door de lucht en verpletterden voetgangers. Auto's verdwenen in de krater in het wegdek. Vuur omhulde tientallen auto's en bussen. In de nabijheid van de kruising zijn een aantal scholen. “Het was net een kernbom”, zei een scholier die onderweg was naar school. “Er zijn overal afgescheurde ledematen, alles zit onder het bloed. Er zijn veel kinderen in de krater, verpletterd en dood”, aldus een reddingswerker.

Tweeënhalfduizend man van politie, brandweer en leger zijn bezig met reddingswerkzaamheden in en rond de krater, die inmiddels door een gebroken leiding met water volloopt.

De explosie van vandaag is het vierde ernstige ongeluk in Zuid-Korea binnen een half jaar.

In december 1994 vielen in Seoul twaalf doden toen een ondergrondse gastank in het centrum van Seoul ontplofte. Een deel van een brug in Seoul stortte in oktober in waarbij 32 mensen omkwamen. Een paar dagen later vloog een passagiersschip in brand op een meer ten zuiden van Seoul waarbij eveneens tientallen mensen omkwamen.

Na deze rampen beloofde de regering van president Kim Young-sam stappen te ondernemen om in de toekomst soortgelijke incidenten te voorkomen.

Zuidkoreaanse politici hebben de explosie aangegrepen om hun programma voor de komende lokale verkiezingen op 27 juni kracht bij te zetten. “Het is schandalig. Dit land wordt de rampenrepubliek genoemd. De mensen wantrouwen de regering”, aldus een woordvoerder van de oppositionele Democratische Partij. Een woordvoerder van de Democratisch Liberale Partij van president Kim zei dat “onze kansen in Taegu met de explosie in rook zijn opgegaan”.

De komende verkiezingen zijn de eerste test voor de regering van Kim sinds haar aantreden in februari 1993. (AFP, AP, Reuter)