Ridderschap voor kunstenaarspaar

BUNDE, 28 APRIL. De rijstevlaai met slagroom en de Crémant d'Alsace stonden al klaar, want beeldhouwer Rob Stultiens (73) uit Bunde verwachtte wat aanloop als zijn vrouw en collega-kunstenaar Marijke Thunnissen (68) thuis zou komen. Zij heeft een operatie aan haar heup en haar pols ondergaan in het Dijkzigt-ziekenhuis in Rotterdam. Maar in plaats van zijn vrouw en ziekenbroeders stond de burgemeester van Meerssen, drs. C. Majoor, vanmorgen om elf uur met ambtsketen en wethouders op de stoep. Gelukkig duurde het even voor er werd aangebeld, want de wethouders ontdekten dat hun grijze pakken onder het hondehaar zaten. De gemeentelijke limousine wordt ook voor andere doelen gebruikt.

In de huiskamer tussen de stukken Rob-art waarmee Stultiens in de jaren zeventig bekendheid verwierf en tegen een grandioos landschapsdecor - de ligging van het huis biedt een uitzicht over Maastricht en tot ver in België - begon de burgemeester met het aanbieden van zijn verontschuldigingen. Het beeldhouwwerk van Stultiens dat de gemeente lang geleden heeft aangekocht krijgt nu eindelijk een plaats in Ulestraten: “Eerst moet de omgeving nog worden aangepast.”

Maar daarvoor kwam de burgemeester eigenlijk niet. Het werkelijke doel van zijn bezoek was dat het Hare Majesteit had behaagd Rob Stultiens te benoemen tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. De kunstenaar, die zich in de jaren zestig in de opstandige Artischock-groep en de Maastrichtse tak van Provo heeft bewogen, stond even met de ogen te knipperen voordat hij “Nou, da's niet niks”, kon zeggen. “Ik heb daar eigenlijk niet het goede pak voor aan. Ik was gewoon aan het werk”, vervolgde hij toen de burgemeester de versierselen op zijn stoffige vissersvest speldde.

“Wat jammer dat Marijke er niet bij is”, waren daarna zijn eerste woorden als ridder. Dat vond de burgemeester eigenlijk ook. Ter plaatse werd een reclamespotje voor PTT-Telecom opgevoerd. Telefonisch werd de zieke echtgenote in het Dijkzigt door de burgemeester toegesproken: “Marijke, gefeliciteerd! Je slaapt voortaan naast een ridder. Maar hij is niet de enige ridder in bed, jij bent er vanaf vandaag ook een. De versierselen krijg je op 14 mei als ik jullie tentoonstelling kom openen.”

Als de crémant is ingeschonken, wil de mannelijke helft van het ridderlijke echtpaar nog wat wenken voor het gebruik van de orde: “Mag je die alleen op bepaalde dagen dragen? “Nee, iedere dag en als je wil, ook nog iedere nacht”, antwoordt d e burgemeester. Volgende vraag: “Hoe heet eigenlijk een vrouw die de ridderorde heeft gekregen? Antwoord van de burgemeester: “Gewoon: ridder.”