Produktie bij Fokker wordt licht opgevoerd

ROTTERDAM, 28 APRIL. Vliegtuigbouwer Fokker gaat dit jaar drie toestellen meer produceren dan aanvankelijk de bedoeling was. De fabricage van het aantal straalvliegtuigen F70 en F100 loopt dit jaar op van 39 tot 42. Inclusief de vijftien geplande propellertoestellen (F50) zal Fokker dit jaar 57 vliegtuigen bouwen.

Het bedrijf, dat al enige tijd hoopt op herstel van de vliegtuigmarkt, overweegt in 1996 de totale produktie op te krikken tot 61 toestellen, waarvan 46 straalvliegtuigen. Vorige week werd bekend dat Fokker vijftien F70's kan bouwen voor Alitalia.

Tot de kleine produktieverhoging is besloten om te kunnen voldoen aan de vraag uit de markt, zegt de woordvoerder van Fokker. “Onze hele produktie voor dit jaar is nu verkocht. Bovendien zijn we bezig met een aantal interessante klanten die nog dit jaar een eerste vliegtuig afgeleverd willen hebben. Het is beslist niet zo dat we nu weer vliegtuigen op voorraad gaan produceren. Momenteel bouwen we toestellen gedeeltelijk af en assembleren we ze als er een klant voor is. Straks willen we uitsluitend nog op bestellinng aan de bouw van vliegtuigen beginnen.”

Fokker zegt te merken dat de markt gaat aantrekken. “De eerste tekenen daarvan zijn aanwezig: we voeren op dit moment vijftig procent meer serieuze gesprekken met potentiële afnemers dan een jaar geleden. Alleen het prijsniveau is voorlopig nog belabberd.”

Een jaar geleden besloot Fokker de produktie te verlagen tot minder dan 40 toestellen per jaar. De vorige topman E.J. Nederkoorn vond echter een aantal van 60 de absolute bodem voor een vliegtuigfabriek die de pretentie heeft een wereldspeler te zijn op de markt van regionale vliegtuigen. Nederkoorn moest echter na een interne machtsstrijd het veld ruimen.

De opvoering van de produktie heeft geen gevolgen voor de komende reorganisatie, die 1.760 banen kost. Deze sanering is bedoeld om de kostprijs van de vliegtuigen zodanig te verlagen dat ondanks de lage prijzen en de gekelderde dollar nog winst kan worden gemaakt. Na de herstructurering heeft Fokker een basiscapaciteit van 50 toestellen per jaar. “Maar met hetzelfde personeelsbestand moeten we zo flexibel zijn dat we de produktie kunnen uitbreiden tot 60 en zelfs 70 toestellen. Daarbij kunnen we eventueel gebruik maken van geleende arbeidskrachten”, aldus de woordvoerder.