Pinochet: spijt voor moorden is Argentijnse zaak

SANTIAGO, 28 APRIL. De Chileense ex-dictator generaal Augusto Pinochet heeft de formele spijtbetuiging van de Argentijnse legerleider voor het plegen van duizenden politieke moorden in de jaren 1973-'83 “een Argentijns probleem, niet het mijne” genoemd. Mensenrechtengroepen hadden na de dramatische televisierede van de Argentijnse generaal Martín Balza, eerder deze week, het Chileense leger opgeroepen tot een soortgelijke verklaring.

Mensenrechtengroeperingen beschuldigen het bewind van Pinochet, die na zijn staatsgreep in 1973 tegen president Allende tot 1990 staatshoofd was, van dezelfde misdrijven die het Argentijnse leger nu heeft toegegeven. Het officiële dodental in Chili staat op 3.179; het Argentijnse is 4.000. Pinochet zei gisteren dat “Balza nooit het geluid van kogels heeft gehoord zoals hier”. Volgens hem maakte de repressie in Chili deel uit van een “legitieme strijd tegen communistische terroristen”. Datzelfde argument hebben Argentijnse militairen jarenlang gebruikt.

In Argentinië wordt verwacht dat de stafchefs van de marine en de luchtmacht op korte termijn soortgelijke verklaringen als die van Balza zullen afleggen. Ook de katholieke kerk zou overwegen schuld te betuigen voor het meewerken aan de politieke moorden. Ex-militairen die verdoofde dissidenten boven zee uit vliegtuigen hadden helpen gooien hebben gezegd dat priesters hen na dergelijke 'dodenvluchten' vergiffenis hadden geschonken met de woorden dat “het kaf van het koren gescheiden dient te worden”. De bisschop van de deelstaat Santiago del Estero, Gerardo Sueldo, zei dat de Argentijnse bisschoppen overwegen deze week collectief spijt te betuigen en vergiffenis te vragen “op verzoek van de paus”. Dat zou “de wonden helpen helen”, aldus de bisschop. Vertegenwoordigers van mensenrechtengroeperingen hebben echter geëist dat priesters die “spirituele toestemming voor de moorden hebben gegeven” uit hun ambt moeten worden ontzet. (Reuter)