Philipilisering

Het gaat goed met Philips. Deze week verbaasde het elektronica-concern zichzelf en de beleggers met een spectaculaire stijging van de netto winst. Maar mocht het in de toekomst slechter gaan, en het concern weer een beroep moeten doen op de schatkist, dan weet Eindhoven zich verzekerd van oud-Philips medewerkers op sleutelposities in ambtelijk Den Haag.

De transfers tussen het ministerie van economische zaken en het elektronica-concern zijn veelvuldig. Een paar jaar geleden stapte bijvoorbeeld plaatsvervangend directeur-generaal industrie Ton van Heesch over naar het management van Philips; Rens Knegt verruilde een baan bij het Eindhovense bedrijf voor de functie van plaatsvervangend directeur-generaal energie.

Met ingang van september hoeft Philips zich geen zorgen te maken over de relaties met de Rijksvoorlichtingsdienst, RVD. Eef Brouwers, op dit moment nog directeur van de persdienst van Philips, wordt hoofddirecteur van de RVD. En ook de relaties met het ministerie van verkeer en waterstaat, en financiën zijn in de personele sfeer goed. Sinds 1 april 1992 is Seen van der Plas secretaris-generaal van het ministerie van verkeer en waterstaat. Van der Plas was lid van de hoofddirectie van de Nederlandse Philipsbedrijven.

Een maand later werd Henk Brouwer thesaurier-generaal bij het ministerie van financiën. Brouwer, oud-hoofddirecteur van Philips Nederland, is belast met de nationale en internationale monetaire politiek en als zodanig de belangrijkste adviseur van de minister Gerrit Zalm (financiën).

Toch is er geen sprake van een nieuwe trend. De relaties tussen het elektronica-concern en de overheid zijn altijd goed geweest. En Philips is een kweekvijver voor ministers. Van 1964 tot 1968 was Bert de Vries werkzaam bij de financiële afdeling van de NV Philips Gloeilampenfabriek in Eindhoven. In november 1989 werd de oud-CDA-fractievoorzitter minister van sociale zaken en werkgelegenheid in het kabinet Lubbers/Kok.

    • Cees Banning