Opnieuw dreigt visserij-oorlog: nu Rabat-EU

BRUSSEL, 28 APRIL. Na het hoogopgelopen conflict met Canada dreigt nu een visserij-oorlog uit te breken tussen de Europese Unie en Marokko. De regering in Rabat heeft Spaanse en Portugese vissers per 1 mei de toegang ontzegd tot de visrijke Marokkaanse wateren in de Atlantische Oceaan.

Marokko heeft tot die stap besloten, nadat onderhandelingen met de Europese Unie over verlenging van een in 1992 gesloten visserijakkoord tot dusver geen resultaat hebben opgeleverd. Net als Canada wil Marokko overbevissing tegengaan en tegelijkertijd de eigen vissers wat meer mogelijkheden bieden. Rabat heeft daarom voorgesteld de voor Spanje en Portugal beschikbare quota met 30 tot 65 procent te verlagen, afhankelijk van de vissoort. Bovendien wil de Marokkaanse regering de prijs voor de af te geven visvergunningen flink onhoog schroeven. Op dit moment betaalt Brussel ongeveer 200 miljoen per jaar voor het recht om te mogen vissen in de Marokkaanse wateren.

Het huidige visserij-akkoord tussen de EU en Marokko loopt dit weekeinde af. Afgesproken is om de onderhandelingen over vernieuwing op 12 mei in Brussel te hervatten. Maar Marokko wil de uitkomst daarvan niet afwachten, en wil de Europese vissers met ingang van komende week al weren uit zijn wateren.

De Marokkaanse maatregel zal vooral de werkgelegenheid in Andalusië en op de Canarische eilanden treffen. Meer dan 600 Spaanse en 40 Portugese vissersschepen zijn afhankelijk van de vangsten in het Marokkaanse deel van de Atlantische oceaan. In het Spaanse kabinet wordt vandaag gesproken over de gevolgen. Zowel Madrid als Brussel heeft al laten doorschemeren dat er tijdelijke financiële hulp komt voor de vissers die in afwachting van de totstandkoming van een nieuw akkoord tussen de EU en Marokko hun activiteiten niet kunnen uitoefenen.

Het conflict ligt uiterst gevoelig in Spanje, zo vlak na de twee maanden aanslepende ruzie met Canada over toegang tot de wateren bij Newfoundland. De EU en Canada bereikten pas eerder deze maand een akkoord, dat voorziet in een vermindering van quota voor de Spaanse en Portugese vissers. Volgens het dagblad El Pais wil de Spaanse regering wachten met het sluiten van een nieuw, per definitie nadelig akkoord voor de Spaanse vissers, tot na de komende regionale en gemeentelijke verkiezingen, eind mei.