Kohl boekt succes in debat over dag Duitse capitulatie

BONN, 28 APRIL. In Duitsland wordt al wekenlang touwgetrokken over 8 mei 1945, de dag van de Duitse capitulatie. Moet die dag allereerst worden gezien als een bevrijding van het Hitlerregime dan wel (ook) als een nederlaag waarop veel leed volgde voor vluchtelingen, krijgsgevangenen en Oosteuropese staten? In dat debat heeft kanselier Kohl een succesje kunnen boeken.

Alfred Dregger, de 72-jarige erevoorzitter van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag en nog steeds informeel voorman van de conservatieve rechtervleugel van die fractie, heeft gisteravond meegedeeld dat hij niet zal deelnemen aan een alternatieve herdenking van 8 mei 1945, die zondag 7 mei in München wordt gehouden. Daar zal, meer dan op de officiële herdenking die Kohl voor 8 mei in Berlijn heeft georganiseerd, ook nadruk worden gelegd op het leed van Duitse vluchtelingen en krijgsgevangenen na de capitulatie.

Dregger behoort tot een groepje nationaal-conservatieve en een grotere groep rechtsradicale ondertekenaars van een veelbesproken advertentie die 7 april in de Frankfurter Allgemeine Zeitung verscheen onder de titel '8 mei 1945 - Tegen het vergeten'. Die advertentie, die het Duitse debat over 8 mei heeft verscherpt, riep op om als “zelfbewuste natie” aan het Duitse leed na de capitulatie evenveel aandacht te geven als aan de bevrijding van de nazi-dictatuur. Dreggers eerdere aankondiging dat hij op 7 mei in München het woord zou voeren, had tot verontwaardiging bij de SPD, de Groenen en grote delen van de CDU en de FDP geleid. Die aankondiging had Kohl in politieke verlegenheid gebracht, omdat de kanselier op 8 mei in Berlijn, met gasten als de Russische en Britse premiers, de Franse president en de Amerikaanse vice-president, het accent vooral op de bevrijding van de nazi's gelegd wil zien.

Dat Dregger nu alsnog van zijn plan afziet om in München te spreken, wordt dan ook toegeschreven aan wekenlange druk van CDU-voorzitter Kohl, al wordt dat officieel ontkend.

Dregger, die meedeelt dat de organisatoren niet aan zijn wensen inzake de opzet van de alternatieve herdenking hebben willen voldoen, blijft echter wel achter de oproep in de FAZ staan.