Klappen tussen het afval; Milieu-thriller van Charles den Tex

Charles den Tex: Dump. In samenspraak met de auteur omgezet uit het Engels door Gideon den Tex. Uitg. Bert Bakker, 287 blz. Prijs ƒ29,90.

In zijn fraaie debuut Dump introduceert Charles den Tex, een Australiër die als milieu-deskundige in Amsterdam werkt, een boevenbende die een dankbaar onderwerp blijkt te zijn voor een nog vrijwel maagdelijke subgenre: de milieu-thriller. Boosdoeners zijn de internationale handelaren in giftig chemisch afval, grootverdieners op een markt waarin tientallen miljarden dollars om gaan. Verwerken van PCB's kost immers het tienvoudige van verhandelen en dumpen in een arm en corrupt Afrikaans landje.

Alex Duffield is de onschuldige, wat naïeve ik-persoon. Als zijn vader overlijdt, neemt hij de leiding over van het familiebedrijf, een middelgroot chemisch concern in Engeland. Bij het managen van zijn nieuwe, aanvankelijk wat frivool geklede secretaresse kan hij nog een beroep doen op zijn ervaring als headhunter in Londen. Maar bij het ontrafelen van de verwarde structuur van Duffield Chemicals stuit hij op problemen die hem in grote verwarring brengen. Zijn vader blijkt meerdere agenda's tegelijk te hebben gehanteerd. Hoe ver kan Alex gaan bij het postuum vermoorden van het bedrijf dat zijn vader heeft opgebouwd?

De zoektocht van Alex begint bij vrachtwagens van Duffield zelf, die hun afval niet kwijt kunnen en leidt via steeds hogere stapels vaten in Sao Paulo naar een stilliggend vrachtschip voor de kust van Kenia. Op de achtergrond en achter zijn rug opereren schimmige investeringsmaatschappijen met onduidelijke, maar keiharde eigenaren.

Den Tex laveert in zijn debuut verstandig en soepel binnen de eenvoudige wetten van het genre. Zijn onwetende speurder, hevig schrikkend van het handvol doden dat er valt, beschikt gelukkig niet plotseling over bovenmenselijke krachten als zijn rechtvaardigheidsgevoel hem tot onbezonnen daden dwingt. Klappen doen gewoon pijn en verdwaald in Mombassa wordt hij gewoon verliefd op een blonde Nederlandse. Ook de intrige is tegelijk verrassend en aannemelijk. Net als bijvoorbeeld Michael Crighton weet Den Tex een actueel maatschappelijk probleem knap te verpakken in een spannend verhaal zonder dat de technische informatie ook maar één moment storend wordt.

    • Remmelt Otten