Justitie Italië verdenkt Berlusconi van fraude met onroerend goed

ROME, 28 APRIL. De Italiaanse justitie is een nieuw onderzoek begonnen tegen de politicus en mediamagnaat Silvio Berlusconi op verdenking van belastingfraude bij een transactie met onroerend goed.

De verkoop van een terrein tussen twee dochterondernemingen van Berlusconi's Fininvestholding zou zijn gebruikt om een fonds met zwart geld aan te vullen. De Milanese justitie vermoedt dat vijf miljard lire, tegen de vijf miljoen gulden, uit het zicht van de fiscus is gehouden.

Nadat het nieuws over dit nieuwe onderzoek gistermiddag was uitgelekt, verklaarde Berlusconi dat hij niet betrokken is geweest bij de details van de transactie, die stamt uit 1990 en was bedoeld om de tuin van zijn villa bij het Noorditaliaanse stadje Macherio te vergroten.

Sinds november loopt er een ander onderzoek tegen Berlusconi, op verdenking van het betalen van smeergeld aan inspecteurs van de fiscale recherche. De Milanese justitie heeft nog steeds niet besloten of er een aanklacht tegen Berlusconi wordt ingediend.

Het nieuwe onderzoek komt op een moeilijk moment voor Berlusconi. Na de tegenvallende resultaten bij regionale verkiezingen afgelopen zondag staat zijn leiderschap binnen de rechtse coalitie ter discussie. Op een gezamenlijke persconferentie gisteren zeiden de rechtse partijleiders dat er geen sprake is van verdeeldheid, maar duidelijk werd wel dat Berlusconi het politieke initiatief in elk geval tijdelijk uit handen heeft moeten geven. Onder druk van zijn bondgenoten heeft hij zijn eis van vervroegde verkiezingen in juni laten vallen.

Gisteren is het vertrek uit de magistratuur van Antonio Di Pietro, die de gangmaker is geweest achter de smeergeldonderzoeken van de afgelopen drie jaar, definitief geworden. De Opperste Raad voor de Magistratuur heeft unaniem en zonder discussie het ontslag aanvaard. Di Pietro had in december zijn vertrek als magistraat aangekondigd. Als reden voerde hij aan dat zijn optreden als openbaar aanklager politiek werd misbruikt. Sindsdien heeft hij steeds geruchten ontkend dat hij de politiek zou ingaan. Di Pietro werkt nu voor een parlementaire commissie en doceert aan een universiteit bij Varese.