Iraniërs moeten hun soaps missen

TEHERAN, 28 APRIL. Talloze Iraniërs moeten het zonder Amerikaanse soap operas en Indiase musicals stellen sinds een verbod op het bezit van satellietschotels is doorgevoerd. Het Iraanse parlement besloot eerder dit jaar tot zo'n verbod uit angst voor een “Westerse culturele invasie”. Bezitters van schotelantennes moeten hun installaties ontmantelen op straffe van een hoge boete, maar velen zinnen op mogelijkheden zich weer heimelijk aan te sluiten.

“Mijn leverancier heeft me beloofd een basis voor mijn schotel op mijn dak te construeren zodat ik hem snel kan opstellen en weghalen”, zei een inwoner van de hoofdstad Teheran. Ambtenaren hebben gezegd dat meer dan 90 procent van de schotelbezitters ze al “vrijwillig” hebben gedemonteerd. Vele bezitters echter zeggen te kijken hoe ze hun schotels na donker zodanig kunnen installeren dat ze niet worden ontdekt.

Veel fans van Amerikaanse series als 'Baywatch' en 'The Bold and the Beautiful' praten onderling over de de nieuwe, kleine, in de ramen te bevestigen schotels, die makkelijk achter gordijnen kunnen worden verborgen. Deze zijn nog niet in Iran verkrijgbaar.

Volgens onofficiële schattingen waren er voor het verbod van kracht werd al meer dan 200.000 schotelbezitters in Iran die zo konden ontsnappen aan de saaie programma's van de regeringstelevisie. Sommigen hopen dat de huidige campagne tegen de satellietschotels uiteindelijk stoom zal verliezen, zoals gebeurde met de eerdere acties tegen video-tv. Video werd vorig jaar uiteindelijk toegestaan na een jarenlange vergeefse strijd ertegen van de autoriteiten.

In de tussentijd kamt de politie vanaf de grond en vanuit de lucht, met helikopters, Teheran uit op satellietschotels. Tegelijk echter heerst de gebruikelijke verwarring over de details van de maatregel. Het ministerie van binnenlandse zaken liet vorige week weten dat eigenaars hun schotelantennes konden houden zolang zij ze niet gebruikten, maar een hoge politieman meldde dat alle schotels moesten worden ingeleverd. “De politiemannen konden hun lachen niet inhouden”, zei een jonge Iraniër die zijn installatie had ingeleverd maar haar later weer ging ophalen nadat hij van de richtlijn van binnenlandse zaken had gehoord. (Reuter)