IJzer

Vreemd eigenlijk dat de spierballen van Popeye zo dun zijn. Je zou toch zeggen dat daar zijn kracht zit en niet in dat dikke vlees tussen elleboog en pols. Deze armen horen nu eenmaal bij hem en hoeveel tegenstanders heeft hij er niet mee verpletterd?

Popeye is de afgelopen maand in opspraak gekomen. Nee, hij heeft zich niet laten omkopen. Er is geen geld op z'n rekening gestort om hem een vast merk spinazie te laten eten waarvan hij het blikje op het juiste ogenblik stiekem naar het publiek moet keren.

Nog altijd verslaat hij iedere schurk. En toch moeten we een beetje aan zijn kracht gaan twijfelen. Lang geleden kwam uit een Amerikaans laboratorium het bericht dat in spinazie liefst 34 milligram ijzer zit. Meteen werd Popeye geboren. Voor het optreden in elke film kreeg hij een blik en het publiek kon zelf zien hoe sterk de spinazie de jonge held maakte. Die groente vloog de winkel uit. Iedereen wilde net zo sterk worden als Popeye.

Pas nu lees ik in een Franse krant dat een secretaresse in dat Amerikaanse laboratorium een vergissing heeft gemaakt. In plaats van 34 milligram had ze 3,4 milligram moeten schrijven. Eén vergeten komma maakte de Amerikaanse zeeman tien keer te sterk.

Wat vond Popeye zelf van deze overmaat aan ijzer? Hij was onbereikbaar voor commentaar. Maar we kunnen ons wel voorstellen wat hij zou hebben geantwoord. In al die tekenfilms blijft hij onverslaanbaar, ook als er maar 3,4 milligram ijzer in de spinazie zit. Dan is hij lang niet zo afhankelijk van die groente als iedereen altijd heeft gedacht.

Door die vergeten komma neemt Popeye's eigen kracht toe. Hij vermorzelt alles wat we op het gezag van anderen als vaststaand aannemen. Geen 34 maar 3,4 milligram ijzer. Wat zoek je zelf uit en wat geloof je omdat het nu eenmaal zo lijkt te zijn? De vuisten van Popeye ontmaskeren elk bedrog en ik duik ook weg, omdat ik niet weet of het wel waar is wat ik over al dat ijzer in die Franse krant heb gelezen.

    • K. Schippers