Herdenken

Naast de vele problemen over herdenken en vieren is er een nieuw conflict ontstaan. Dan doel ik op de twist, volgens NRC Handelsblad van 11 april over de gezamenlijke herdenking van de bevrijding van orthodoxe en liberale joden met enkele niet-joodse gasten in de Portugese Synagoge op 7 mei.

Het herdenken zal o.a. bestaan uit de gedachtenis aan hen die 52-53 jaar geleden naakt stonden mannen, vrouwen en kinderen door elkaar, te wachten op hun dood. Dacht iemand soms dat er aparte gaskamers waren voor orthodoxe, liberale en ongelovige joden? Het is hard dit op te moeten schrijven maar zo was het wel. Gezamenlijk de dood in, waarom dan geen gezamenlijke herdenking zonder conflicten? Gaan de nakomelingen van de slachtoffers nu selecteren? Ziek word je er van, ziek ben ik er van.

    • Odo Croiset