Goud en fout

De verschillen konden nauwelijks groter zijn. Twee toezichthouders op de duizenden miljarden guldens van de financiële sector presenteerden deze week hun jaarverslagen. De een zit letterlijk op goud, de ander had een klein zaaltje in Den Haag gehuurd.

Bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam waren er de gebruikelijke gewapende bewakers (vanwege het goud), ijverige koffiedames en een directie die een opkomst ensceneerde als ware gladiatoren in de financiële arena. Vanwege de persconferentie ging de kantine voor het personeel, tot chagrijn van enkele medewerkers, maandag pas om 12.15 uur open.

Bij de Verzekeringskamer, de toezichthouder op de pensioenfondsen en verzekeraars, schenkt voorzitter Vermaat in een zaaltje in het Haagse perscentrum Nieuwspoort zelf de koffie in. Hij heeft een gehoor van ongeveer 15 journalisten, Duisenberg het drievoudige.

De vier man in de directie van De Nederlandsche Bank verdienden vorig jaar gemiddeld 7,5 ton. De drie bestuurders van de Verzekeringskamer moeten rondkomen van nog geen 3,5 ton per man.

Waar Vermaat als een ware hoogleraar een doorwrocht betoog afsteekt, beantwoordt Duisenberg sommige vragen alsof hij een schoolklas toespreekt. Duisenberg had een fors lagere winst te verdedigen, Vermaat moest erkennen dat er een ernstige telfout in de jaarrekening zat.

    • Menno Tamminga