Fokker stijgt na opvoering van produktie

AMSTERDAM, 28 APRIL. Op een rustige effectenbeurs deed het aandeel Fokker vanmorgen goede zaken. Nadat de vliegtuigbouwer gisteren bekendmaakte de produktie te zullen opvoeren, was het fonds vanmorgen op de beurs procentueel de grootste stijger. Fokker klom met twee kwartjes naar 9,70 gulden.

AMSTERDAM De beursgraadmeter, de AEX-index, noteerde rondom het middaguur 415,97 punten, ofwel een stijging van 0,43 punt. Een handelaar sprak van een typische vrijdagstemming. De omzetten waren laag, ondanks koopinteresse uit het buitenland.

Prettige bijkomstigheid voor de beurs was vanmorgen de dollar, die de koers licht zag oplopen tot boven de 1,54. Ook de obligaties deden het goed met een gemiddelde koerswinst van 10 tot 20 cent.

Akzo Nobel en Heineken waren vanmorgen exdividend. Het chemieconcern keerde 5,50 gulden dividend uit, maar zakte slechts 4,30 gulden in koers op 178,70. Per saldo dus een winst van 1,20 gulden. Heineken daalde voor het oog spectaculair met 54 gulden op 219,50, een verlies van bijna 20 procent. Hiertegenover staat echter een dividend van 2 gulden. Ook keert het bierconcern op iedere vier aandelen een nieuw aandeel uit, waardoor de koers automatisch met 25 procent daalt. Per saldo steeg dus ook dit aandeel in waarde.

Borsumij Wehry liet (exdividend) zeven dubbeltjes liggen op 28 gulden. Na uitbetaling van het dividend van 1 gulden, betekent dat een kleine koerswinst van 3 dubbeltjes.

Het handelshuis ligt publicitair onder vuur, nu blijkt dat de ECD een omvangrijk onderzoek doet naar handelen met voorkennis door enkele Borsumij-bestuurders. Op de koers lijkt dat vooralsnog geen effect te hebben.

De Europese valutamarkten lagen er vanmorgen stil bij. In de koers van de dollar trad weinig verandering op. In Amsterdam werd 1,5443 gulden genoteerd, twee kwartjes hoger dan de 1,5390 gulden aan het eind van de handel gisteren.

De handel wacht op de voorlopige gegevens die later op de dag over de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal worden bekendgemaakt. Ze verwachten niet dat die gegevens veel invloed op de dollarkoers zullen hebben. De rust op de valutamarkt hield mede verband met de zogeheten 'gouden week' in Japan. De komende week telt drie officiële vrije dagen, wat voor de meeste Japanners aanleiding is om de hele week vrij te nemen.

De Europese valuta vertoonden geen opmerkelijke koersverschillen.

NEW YORK Op Wall Street boekte de Dow Jones-index gisteren wederom een nieuw record. De stijging van 14,87 punten, die zich vooral in het laatste uur van de handel voordeed, bracht de beursindex op 4314,70 punten. Het voorgaande record, 4303,98 punten, dateert van afgelopen maandag. De omzet was 352 miljoen aandelen.

Ondanks het record, was de stemming onder de handelaren afwachtend. Nu de meeste bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal bekend zijn, kijkt de handel uit naar de voorlopige groeicijfers van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar.

TOKIO De Japanse effectenbeurs sloot vandaag de week af met een daling van de Nikkei-index van de 225 fondsen met 77,24 op 16.806,75 punten. De handel was rustig; de 'gouden week' wierp zijn schaduw vooruit.