Angst voor aanslag door voortvluchtige Oklahoma-verdachte

OKLAHOMA CITY, 28 APRIL. De Amerikaanse politie vreest dat de voortvluchtige tweede verdachte van de bomaanslag in Oklahoma City opnieuw toeslaat. Dit zei FBI-agent John Hersley gisteren tijdens een rechtszitting waarop de rechter besloot dat de enige gearresteerde verdachte, Timothy McVeigh, in hechtenis blijft en niet op borgtocht vrijkomt. De FBI-agent zei dat de FBI alles in het werk stelt “om te voorkomen dat er een andere bom afgaat”. Welke aanwijzingen de FBI heeft dat de tweede verdachte, aangeduid als “John Doe 2”, weer zal toeslaan, werd niet duidelijk.

De rechter besloot McVeigh vast te houden omdat er in zijn ogen sprake is van een “onuitwisbaar spoor van bewijs”. De FBI zegt getuigen te hebben, die McVeigh een dag voor de aanslag hebben gezien in Kansas in de gehuurde auto, waarin de bom ontplofte. Hiervan is na de aanslag de kentekenplaat teruggevonden. Een andere getuige zegt de verdachte bijna omver te hebben gelopen op een parkeerplaats aan de overkant van het federale gebouw, enkele minuten voor de aanslag. Een volgende getuige zag McVeigh en een tweede man niet lang daarna wegracen in een auto. Ook zijn er sporen van explosieven op zijn kleding gevonden.

De rechter wees gisteren een verzoek af van twee door de overheid aangewezen advocaten om niet in deze zaak te hoeven optreden, omdat zij verscheidene vrienden door de aanslag zijn kwijtgeraakt. McVeigh hoorde gisteren de FBI zonder enige emotie aan weigert nog steeds medewerking aan het onderzoek. Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot 110, terwijl nog ongeveer negentig mensen worden vermist. (Reuter, AP)