Winst bedrijven 41 pct hoger

ROTTERDAM, 27 APRIL. De netto winst van de Nederlandse beursfondsen is vorig jaar met 41 procent (6,6 miljard gulden) gestegen tot 22,8 miljard gulden. Dat heeft het CBS vanochtend bekend gemaakt na een onderzoek onder 122 bedrijven die genoteerd zijn aan de Amsterdamse effectenbeurs. In het onderzoek zijn de financiële instellingen niet opgenomen.

De omzet van de onderzochte bedrijven steeg vorig jaar met 4,3 procent naar 471 miljard gulden, zo blijkt uit de CBS-cijfers. De winstbedragen zijn inclusief bijzondere baten en lasten. Van de 122 onderzochte bedrijven maakten er vorig jaar acht verlies (in totaal 0,5 miljard gulden), tegenover 19 verliesmakers in 1993 (van samen 1,4 miljard gulden). De winstgroei liep vorig jaar uiteen van 20 procent in de handel tot 84 procent in de nijverheid. De vijf internationals (Phlips, Shell, Unilever, Akzo en Hoogovens) zagen hun netto winst met 33 procent stijgen naar 13,7 miljard gulden, de overige 117 boekten een 55 procent hogere winst van 9,1 miljard.