Wielertop laat verstek gaan in Veenendaal

VEENENDAAL, 27 APRIL. Staatssecretaris Erica Terpstra was er wèl. Ze hield zich aan haar toezegging en loste het startschot. Een aantal vedetten van het wielerpeloton had óók beloofd te komen, maar schitterde door afwezigheid. De organisatie van de semi-klassieker Veenendaal-Veenendaal was gisteren hevig teleurgesteld. Dat de bekende Olaf Ludwig won, maakte echter veel goed. De Duitse veteraan won na 211 kilometer de sprint van een kopgroep van acht man.

De leiding van Veenendaal-Veenendaal hoopt en verwacht dat de internationale wielrenunie (UCI) de wedstrijd komend seizoen een categorie hoger inschaalt. Op het niveau van bijvoorbeeld de aansprekende tweedaagse Franse etappekoers Critérium International. Het Gelderse parkoers is inderdaad mooi, de rijders en de winnaars zijn meestal van goed niveau. Ludwig is een aanwinst in de rij van triomfators. Alleen bleek het deelnemersveld gisteren het niveau van een Belgische kermiskoers nauwelijks te ontstijgen.

Veenendaal zou toppers in huis halen. De beste ploegen hadden toegezegd in hun sterkste samenstelling te komen. Mooie woorden, weinig daden. Museeuw (winnaar Ronde van Vlaanderen), Ballerini (Parijs-Roubaix) en Mauro Gianetti, de onverwachte nummer één van Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race - ze waren er dus niet. Een paar formaties waren wel goed bezet. Het peloton werd voor het merendeel gevuld door de Belgische mindere goden van Asfra, Zetelhallen, Rotan Spiessens, Vlaanderen 2002, Palmans, Saxon, Vosschemie, SEFB, Cedico en een groep Nederlandse individuelen. Ploegen met jongens, die het grootste gedeelte van het seizoen alleen in tweederangs wedstrijden zijn te bewonderen.

Ongeveer veertig kilometer na de start ontsnapte een groep van achttien, die een voorsprong van twintig minuten nam en niet meer werd teruggepakt. Ludwig, die dit seizoen niet in vorm is, was daarin onbetwist de sterkste. Hij forceerde in de laatste plaatselijke ronde van tien kilometer persoonlijk de schifting, die het gevluchte gezelschap tot acht deed slinken. Vervolgens was hij ook de sprint ongenaakbaar.

“Op papier was het een logische zege”, zei Ludwig. “Maar in de praktijk was het toch moeilijk. TVM was met drie man in de kopgroep aanwezig, Novell en Collstrop met twee en ik alleen. Voor mij komt deze overwinning eigenlijk te laat. Ik had in de grote klassiekers willen scoren.”