Voorkeur; Theater

GESMOLTEN IJSBEREN

Hans Dorrestijn met nieuwe liedjes en verrassend vaardige conférences op vertrouwd terrein. 28 april Zoetermeer Stadstheater, 1 mei Nijmegen Stadsschouwburg, 2 mei Hilversum Gooiland, 3 mei Wageningen Junushoff.

YOU'RE THE TOP

Willem Nijholt als spil in een fijnzinnig geënsceneerde voorstelling over leven en liedjes van Cole Porter. 28 april Amsterdam Meervaart, 29 april Den Haag Koninklijke Schouwburg, 30 april Heerlen Stadsschouwburg, 2 mei Rijswijk Schouwburg, 5 mei Enschede Twentse Schouwburg.

INTRODANS

Twee nieuwe werken van de Canadese choreografe Ginette Laurin en de Italiaan Renato Zanella sieren de uitstekende dansers van de Arnhemse groep. Laurins 'Horizon;1.60' intrigeert door de contrastrijke bewegingen. 'Pieces of Earth' van Zanella wordt gekenmerkt door een hoog esthetisch gehalte. 28 april Zwolle Schouwburg Odeon, 3 mei Ede De Reehorst.

ZO EENVOUDIG IS DE LIEFDE

Met 'Zo eenvoudig is de liefde' intensiveerde Lars Norén een van zijn grote voorbeelden als het gaat om de hel die hij onderscheidt in het huwelijk: 'Wie is er bang voor Virginia Woolf?' van Edward Albee. Dezelfde structuur, personages en voorvallen zijn te herkennen, maar met dit verschil dat er veel te lachen valt om iets nog veel vileiners. Agaath Witteman regisseerde de wereldpremière van dit stuk tot een giftig knetterende voorstelling, met prachtig spel van alle vier de acteurs, maar vooral van Marijke Beversluis. 28 april Winschoten De Klinker, 29 april Leiden Schouwburg, 1 mei Maastricht Toneelacademie.

EEN SUBTIEL EVENWICHT

Naargeestig familiedrama van Edward Albee en toch een genot om naar te kijken. Zes acteurs van Toneelgroep Amsterdam, onder wie Sigrid Koetse, Kitty Courbois en Marieke Heebink, spetteren en schitteren, in een lenige regie van Titus Muizelaar. 29 april Enschede Twentse Schouwburg, 2 mei Roosendaal Schouwburg De Kring.

HEKABE

Peter de Baan regisseerde Hekabe van Euripides als een oorlog tussen de seksen: tegenover de oude, wijze, door verlies geslagen Trojaanse koningin Hekabe staan de Griekse helden als onnozele hanen, Odysseus een flegmatische charmeur, Agamemnon een omslachtige hypocriet. Zij is hun de baas, maar zij zíjn de baas en dat daagt haar uit tot wraak en bloedvergieten. Met Geert de Jong in de titelrol, prachtig als grommende wolvin, als verwezen moeder en als verlaten stuk ongeluk. 28 april Alkmaar De Vest, 29 april Apeldoorn Schouwburg Orpheus, 2 mei Den Haag Koninklijke Schouwburg, 3 mei Middelburg Schouwburg.

HERENLEED

Armando en Cherry Duyns schreven en spelen opnieuw een voorstelling vol Herenleed, met de taal als tempel waarbinnen ruimte is voor verbazing, ontzetting en de stijve dans van twee heren in rokkostuum. “Wat ziet u eruit! U lijkt wel een boerderij!!”. 28 april Leeuwarden De Harmonie.

GEHEIM IS GEHEIM

Het levensverhaal van Bernadette Soubirous, de heilige die gaat over de wonderen in Lourdes. Een kind weigert haar geloof aan te laten tasten door volwassen cynisme. Overtuigende regie en acteerprestaties. Vanaf 8 jaar door Huis aan de Amstel, 8 en 9 mei Concordia Enschede.

EN VERDER:

Yankeeweiland & De laars en zijn sok: twee boerenstukken door theatergroep Hollandia. Inl, routebeschrijvingen en bustijden 075-310231; Légendes Flamandes door De Korre. 28 april Deventer Theater Bouwkunde; Hedda Gabler door Het Nationale Toneel. 28 april Den Haag Koninklijke Schouwburg, 1 mei Eindhoven Stadsschouwburg, 3 mei Den Haag Koninklijke Schouwburg; Het verdrag 28 t/m 30 april Amsterdam Kleine Komedie, 3 mei Rijswijk Schouwburg; Staunch van Dansgroep Krisztina de Châtel, 28 en 29 april Arnhem Schouwburg, 3 mei Den Haag Theater a.h. Spui.