Voorkeur; Muziek

OPERA IN DE OPEN LUCHT

Aan de vooravond van de Amsterdamse viering van koninginnedag, op 28 april vanaf 21u30 wordt een traditioneel operaconcert gegeven vanaf balkons aan de Bredeweg in Amsterdam-Oost. Op straat zorgen veertig Amsterdamse musici en leerlingen van het Sweelinck Consertorium olv Henk van Bethem voor de begeleiding, de gevels zijn verlicht en er zijn fakkels. De sopranen Mercedes Lario en Dieuwke Albers en de bas-bariton Gert Jan Alders zingen aria's en duetten van Mozart, Händel, Bizet en Rossini, besloten met een Vaudeville op Nederlandse tekst op muziek uit Mozarts Die Entführung aus dem Serail. Bij slecht weer treedt het slecht weer-scenario in werking.

VERDI-REQUIEM

Een uitvoering van het Requiem van Verdi op konininnedag 30 april 20u15 in de Haagse Grote of St. Jacobskerk is ook het Haagse Bevrijdingsconcert. De Philips Orkestvereniging, het Nationaal Verdi Koor en de solisten Iréne Johansson, Ans van Dam, Marten Smeding en Henk Smit worden gedirigeerd door Jules van Hessen. Vooraf is er een inleiding door Dr. Dick Dolman, oud-voorzitter van de Tweede Kamer.

Op 2 mei 20u15 gaat Verdi's Requiem in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg, olv Jos Vermunt uitgevoerd door Toonkunstkoor Utrecht, het Amsterdams Promenade Orkest, Miranda van Kralingen, Margareth Beunders, Andrea Poddinghe en Henk Smit.

PERGAMENSHIKOV/GILILOV

De beroemde Russische cellist Boris Pergamenshikov en de pianist Pavel Gililov geven 28 april 20u een recital in de Maartenskerk in Doorn. Op het programma muziek van Fauré, Strauss, Penderecki en Brahms.

DIE ISRAELITEN IN DER WüSTE

Op 4 mei 20u30 wordt het oratorium Die Israeliten in der Wüste van C. Ph. E. Bach uitgevoerd door het Radio Kamerorkst olv Ton Koopman mmv Barbara Schlick, Monica Frimmer, Guy de Mey en Klaus Mertens.

METROPOLE ORKEST SPEELT DUKE ELLINGTON

Onder directie van de Amerikaanse jazzhistoricus en Ellington-kenner Gunther Schuller speelt het Metropole Orkest een hele avond Duke Ellington waaronder het zelden gespeelde 'Night Creature' en 'Harlem' voor symfonie-orkest en big band. 28 april Vredenburg Utrecht.

HARIPRASAD CHAURASIA

De beroemde Indiase bamboefluitist Hariprasad Chaurasia is in Nederland inmiddels kind aan huis. Tijdens deze toernee wordt hij begeleid door tablaspeler Shubanka Bannerjee. 28 april Vredenburg Utrecht, 6 mei Tropeninstituut Amsterdam, 7 mei Doelen Rotterdam, 17 mei Korzo Den Haag.

P.J. HARVEY/TRICKY

Opmerkelijke combinatie van twee van de hipste pop-acts uit Engeland, die muzikaal vrij weinig met elkaar gemeen hebben. Polly Harvey hing haar gitaar aan de wilgen en laveert tussen indringende rock en intieme bespiegeling, terwijl Tricky de zwoele dansmuziek uit Bristol naar een hoger plan tilt met scherpe rap en zang van de 19-jarige Martine. 28 april Paradiso, Amsterdam, 1 mei Vooruit, Gent.

ELASTICA

Engelse retro-wavegroep die vrijelijk citeert uit het werk van Stranglers, Blondie en Wire, en die vooral The Au Pairs naar de kroon steek met korte en hoekige songs. 29 april Melkweg, Amsterdam.

SOUL ASYLUM

Vroegere garagerockgroep ontwikkelde zich tot een Tom Petty & the Heartbreakers voor de X-generatie, met pakkende liedjes over tienerdepressie en 'Bittersweethearts'. 2 mei Paradiso, Amsterdam.